Merkel: Razmotriti sporazum EU zbog Britanije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2015, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Razmotriti sporazum EU zbog Britanije

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da bi Evropska unija trebalo da razmotri mogućnost da izmeni svoj sporazum, ako bi to zadržalo Veliku Britaniju u EU.

Merkelova je u ekskluzivnom intervjuu za BiBiSi, rekla i da je uverena da se mogu stvoriti uslovi da Britanija ostane u Uniji i da se "ne sekira zbog toga".

"Optimista >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sam, jer ako svi to želimo, pronaći ćemo dobro rešenje", ocenila je Merkelova.

"Ne treba da se sekiramo, već da obavimo svoj posao i stvorimo neophodne uslove da Britanija ostane u EU", dodala je nemačka kancelarka. Merkelova je rekla i da "neke stvari koje (britanski premijer) Dejvid Kameron traži ona može da podrži".

"Ima drugih pitanja o kojima imamo različita mišljenja, ali smo uvek uspevali i da pokrećemo Evropu različitim brzinama i pronađemo rešenja", ocenila je ona.

Upitana da li će sporazumi EU biti izmenjeni, Merkelova je odgovorila: "Ako je to zaista neophodno, treba to da razmotrimo".

Na pitanje da li su je ikad iznervirali zahtevi koje Velika Britanija postavlja EU, Merkelova se nasmešila i odgovorila: "Poznajemo se. I Nemačka ima svoje zahteve". "

EU je zajednica 28 država članica i moramo da pronalazimo kompromise. Samo ako se svi slažu i srećni su, možemo da postignemo odgovarajuće rezultate. Volja postoji. Već smo pronašli mnogo, mnogo rešenja za mnogo, mnogo različitih pitanja - tako bi trebalo da bude i u ovom slučaju", zakljujčila je Merkelova.

Britanski premijer Dejvid Kameron, čija je Konzervativna partija osvojila pobedu na izborima održanim u maju, planira da do kraja 2017, raspiše referendum o članstvu u EU i, kako je ranije najavio, do tada preispita ulogu svoje zemlje u Uniji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merkel: Razmotriti sporazum EU ako će to zadržati Britaniju

Izvor: Blic, 04.Jun.2015

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da bi Evropska unija trebalo da razmotri mogućnost da izmeni svoj sporazum, ako bi to zadržalo Veliku Britaniju u EU...Merkelova je u ekskluzivnom intervjuu za Bi-Bi-Si, rekla i da je uverena da se mogu stvoriti uslovi da Britanija ostane u Uniji i da...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.