Merkel: Pomoć Balkanu, ali uz ustupke

Izvor: Blic, Tanjug, 27.Feb.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Pomoć Balkanu, ali uz ustupke

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je političare zapadnog Balkana da prevaziđu međusobne razmirice u korist bolje budućnosti svojih naroda i evropske integracije regiona.



Zapadni Balkan je prepun otvorenih bilateralnih sporova koja škode dobrosusedskim odnosima i narušavaju stabilnost regiona - ocenila je Merkelova i kao primer navela odnose Srbije i Kosova, podele u Bosni i Hercegovini, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << grčko-makedonski spor oko imena i hrvatsko-slovenački problem oko razgraničenja. Takvo stanje nije u duhu procesa evropske integracije, niti u interesu Evropske unije, naglasila je nemačka kancelarka u razgovoru sa članovima Društva stranih novinara u Berlinu, a preneo je Radio „Dojče vele".

„Nećemo nikoga ostaviti na cedilu zbog toga, ali od svih strana očekujemo ustupke", poručila je ona. Govoreći o Kosovu, Merkelova je rekla da međunarodna zajednica tek uslovno može da pomogne u uspostavljanju funkcionalne države. „Nikakav međunarodni faktor ne može da podstakne domaće snage, ljudi na Kosovu to moraju sami. To podrazumeva i želju za saradnjom i suživotom sa Srbima, ali i da Srbija mora prihvatiti postojeće prilike. To nije lak proces, a u prvom redu zavisi od građana Kosova", izjavila je nemačka kancelarka. „Nijedna zemlja ne može drugoj državi spolja da nametne dobru konstrukciju", dodala je ona. Hrvatsko-slovenački spor je, prema njenim rečima, skoro beznačajan u odnosu na politički jaz koji su posle Drugog svetskog rata morala da prevladaju rukovodstva evropskih naroda na putu izgradnje Evropske unije. „To ne bi bilo moguće bez mudrih i velikih političara tog vremena i njihove nepokolebljivosti u jačanju zajedništva", podsetila je Merkelova.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.