Merkel: Nastaviti privredne reforme

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Jan.2015, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Nastaviti privredne reforme

FIRENCA - Program Evropske centralne banke /ECB/ o otkupu državnih obveznica ne treba da bude igovor za vlade zemalja evrozone da uspore provođenje ekonomskih reformi, rekla je danas njemački kancelar Angela Merkel.

Ona je navela da neće komentarisati mjere ECB iz poštovanja prema nezavisnosti te institucije, ali je naglasila da samo reforme koje provode vlade mogu da razbude evrozonu.

"Nijedna centralna >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << banka u svijetu neće moći da zamijeni politiku. Politički lideri moraju da budu dostojni svoje odgovornosti", rekla je Merkelova na konferencji za novinare u Firenci, u društvu italijanskog premijera Matea Rencija.

Ona je ohrabrila Rencija da nastavi provođenje reformi u Italiji, čija ekonomija nija porasla već tri godine. Renci je obećao da će poslije odluke ECB ubrzati reforme.

Njih dvoje obratili su se novinarima dok je grupa demonstranata obučena kao statue predstavila sebe kao "spomenike siromaštvu".

Oni su demonstrirali ispred zgrade protiv ekonomske politike koja se vodi u Evropi i, kako kažu, uticaja Brisela i Njemačke na privrede zemalja sa juga Evrope.

Merkelova i Renci odbili su da komentarišu izbore u Grčkoj, koji će biti održani u nedjelju, 25. januara, ali su rekli da su uvjereni da njihov ishod neće izazvati veće probleme u evrozoni.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.