Izvor: B92, Tanjug, 01.Jan.2011, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Moramo ojačati evro

Berlin -- Nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da se članice zone evra suočavaju s velikim testom i da moraju ojačati evro.

"Evro je temelj našeg prosperiteta. Nemačkoj je potrebna evrozona i naša zajednička valuta - za našu sopstvenu dobrobit i radi prevazilaženja velikih svetskih izazova. Mi, Nemci, preuzimamo naše obaveze, mada je to ponekad veoma teško", navedeno je u novogodišnjoj poruci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Angele Merkel.

Ona je naglasila da je 2010. bila "dobra godina za Nemačku". Ta najveća evropska ekonomija je, podstaknuta jakim izvozom, ove godine ostvarila snažan oporavak, najveći u zoni evra i istovremena zabeležila smanjenje nezaposlenosti.

"Ostvarili smo ono što smo planirali - iz krize smo izašli čak i jači", rekla je Merkelova, dodavši, međutim, da "moramo, takođe, tu našu snagu dokazati u budućnosti".

Mada je slabljenje evra bilo od koristi nemačkim izvoznicima, ovonedeljno istraživanje nemačkog lista "Bild" je pokazalo da svaki drugi Nemac želi povratak nemačke marke, simbola nemačkog posleratnog "ekonomskog čuda". Ovomesečni podaci Bundesbanke govore da Nemci i dalje čuvaju stare banknote kovani novac u vrednosti od 6,9 milijardi evra (9,1 milijarde dolara), mada ih mogu besplatno zameniti u bilo kojoj od 47 ekspozitura centralne banke širom zemlje.

"Evropa se ovih meseci nalazi usred velikog testa. Moramo ojačati evro. Tu nije reč samo o našem novcu. Evro je daleko više od jedne valute", ukazala je Merkelova.

Nemačka kancelarka je došla pod udar žestokih kritika u ostalim delovima zone evra zbog svog stava o suverenoj dužničkoj krizi koja je dovela do hitnog spasavanja Grčke i Irske.

Kritičari su Merkelovu optuživali za izazivanje panike na tržištu svojim zahtevima da investitori preuzmu na sebe deo gubitaka po vladinom dugu u slučaju bankrota neke od članica.

Pojedini komentatori su spekulisali da bi Nemačka mogla izgubiti strpljenje spasavajući raskalašnije članice evrozone, što bi dovelo do raspada tog monetarnog bloka.

Prema ovomesečnom istraživanju državne televizije ZDF, svega trećina Nemaca daje podršku ukazivanju veće finansijske pomoći zaduženim članicama zone evra.

Lideri Evropske unije su se ranije ovog meseca dogovorili da izmene Lisabonski sporazum kako bi omogućili donošenje nekog stalnog mehanizma za spasavanje članica, opterećenih dugovima, posle 2013, kada ističe sadašnji fond za spasavanje, vredan 750 milijardi evra (blizu bilion dolara).

Finansijski solidna Nemačka je poslednjih meseci trpela kritike zbog čvrstog stava prema dužničkoj krizi i nedavnog protivljenja povećanju postojećeg fonda za spasavanje i predlogu za uvodjenje panevropskih obveznica.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Angela Merkel: Moramo ojačati euro

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Jan.2011

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel je u novogodišnjoj poruci građanima Njemačke rekla da se članice zone eura suočavaju s velikim testom i da moraju ojačati euro i ujedno je pohvalila izlazak njene zemlje iz ekonomske krize.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.