Merkel: Moguće nove sankcije Rusiji

Izvor: B92, 23.Avg.2014, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Moguće nove sankcije Rusiji

Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas u Kijevu izjavila da ne može da isključi mogućnost da će Rusiji zbog ukrajinske krize biti uvedene nove sankcije.

"Ne možemo da isključimo mogućnost razmatranja novih sankcija ako ne bude napretka u razrešenju ukrajinske krize", rekla je Merkelova tokom svoje prve posete Kijevu otkad je početkom godine izbila kriza na istoku Ukrajine, prenela je agencija AFP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Nemačka kancelarka je takodje pozvala na bilateralni prekid vatre i efikasniju kontrolu granice, što bi doprinelo okončanju konflikta na istoku Ukrajine.

"Značaj moje posete je u poruci da nemačka vlada veruje da je teritorijalni integritet i dobrobit Ukrajine od presudne važnosti", rekla je nemačka kancelarka posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, a prenela je agencija AP.

Porošenko je posle sastanka izjavio da Kijev neće žrtvovati svoj suverenitet za mir.

"Došlo je vreme za mir u Donbasu. Zajedno sa našim evropskim partnerima i čitavim svetom ćemo uraditi sve da do mira dodje, ali ne po cenu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Ukrajine", istakao je ukrajinski predsednik.

Merkelova je na sastanku ponovo pozvala Moskvu da se anagažuje na postizanju mirovnog plana sa vladom u Kijevu, dodavši da uspeh nije moguć ako je samo jedna strana zainteresovana za diplomatsko rešenje.

"Da bi plan bio uspešan, potrebno je da ga primenjuju obe strane. Mir ne možete postići sami. Nadam se da će pregovori sa Rusijom biti uspešni", rekla je nemačka kancelarka.

"Plan je na stolu, a sad mora da usledi akcija", istakla je ona i dodala da ukrajinska i ruska strana takodje treba da dogovore prekid vatre.

Prethodno je kancelarija Porošenka objavila saopštenje sa sastanka, u kojem se navodi da je predsednik rekao kako je Merkelova "dobar prijatelj i zaštitnik Ukrajine" i istakao da su u poslednja dva meseca razgovarali više od 20 puta, što je Ukrajini zaista pomoglo da zaštiti svoje interese.

Ukrajinski predsednik se zahvalio Nemačkoj zbog podrške koju pruža Ukrajincima u njihovom nastojanju da izgrade mir i demokratiju, saopštila je Porošenkova pres služba.

Merkelova je rekla da u Kijevu namerava da razgovara o pitanju nemačke pomoći Ukrajini u teškim vremenima i "putu ka miru kojim moramo ići", prenosi Ukrinform.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je njen vicekancelar Zigmar Gabrijel, govoreći u korist federalizacije Ukrajine, zapravo mislio na decentralizaciju te zemlje.

Merkel je juče u odvojenim telefonskim razgovorima sa ruskim i ukrajinskim predsednikom izrazila zabrinutost zbog ulaska ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu bez dozvole, saopštio je kancelarkin portparol Štefan Zajbert.

Merkelova je pohvalila obazrivu reakciju Ukrajine, nakon što je, kako je rekla, Rusija "rizikovala da pogorša i tako napetu situaciju". Ona se takodje založila za hitan prekid vatre i očuvanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, istakao je Zajbert.

"Kancelarka Merkel je izrazila veliku zabrinutost zbog toga što je konvoj prešao granicu bez ukrajinskog odobrenja i bez pratnje Crvenog krsta, a delimično i bez prethodnog pregleda", naveo je Zajbert u svom saopštenju.

Merkelova je juče razgovarala telefonom i sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

Dvoje zvaničnika su upozorili da Rusija izaziva "opasnu eskalaciju" konflikta u Ukrajini zbog vojnog prisustva u toj zemlji i granatiranja.

Oni smatraju da prisustvo ruskih vojnika u Ukrajini, gomilanje snaga duž ukrajinske granice i rusko granatiranje na teritoriji Ukrajine, predstavlja ozbiljnu eksalaciju tenzija.

Bela kuća je saopštila da su se Obama i Merkel u telefonskom razgovoru složili da je dokaz još jedne provokacije Moskve to što je ruski konvoj ušao u Ukrajinu bez dozvole i da to predstavlja narušavanje ukrajinskog suverentiteta.

Obama i Merkel su istakli da Rusija mora da povuče konvoj sa ukrajinske teritorije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Angela Merkel u Ukrajini

Izvor: Akter, 23.Avg.2014

Nemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u Kijev gde se sastala sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom..Merkel je juče u odvojenim telefonskim razgovorima sa ruskim i ukrajinskim predsednikom izrazila zabrinutost zbog ulaska ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu bez dozvole, saopštio...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.