Merkel: Lidere G7 očekuju teški razgovori

Izvor: Radio 021, 06.Jun.2018, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Lidere G7 očekuju teški razgovori

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da očekuje teške razgovore lidera na predstojećem samitu G7 industrijski najrazvijenih zemalja u Kanadi, naročito sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, imajući u vidu sve veća razmimoilaženja SAD i evropskih partnera.

"Čini se da imamo ozbiljan problem sa multilateralnim sporazumima tako da će biti žestokih rasprava", rekla je Merkel.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Iako članice G7, kako je navela, ujedinjuju zajedničke vrednosti moguće je da ima razlika u mišljenju. "Sada ima mnoštvo nesuglasica sa SAD", istakla je Merkel.

Ona je upozorila da članice na samitu G7 u Kvebeku u petak i subotu ne očekuju laki razgovor s obzirom na rastuće tenzije između SAD i njenih saveznika pošto je Vašington uveo carine na uvoz čelika i aluminijuma iz EU, Kanade i Meksika, najavio povlačenje iz Pariskog klimatskog sporazuma i nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Merkel je takođe odbacila ideju vraćanja formata Grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta koji je nestao kada je Rusija nakon pripajanja Krima izbačena.

Na prvoj sednici sa pitanjima i odgovorima u parlamentu, poslanik nacionalističke stranke Alternativa za Nemačku Mišel Espendiler pitao je kancelarku da li je bilo opravdano izbacivanje Rusije iz G8 i da li bi bilo dobro ponovo razmotriti taj format. Merkel je na to odgovorila da je Grupa sedam industrijalizovanih zemalja (G7) definisana članicama koje poštuju međunarodne zakone, a da je rusko pripajanje Krima bilo očigledno kršenje tih zakona.

Ona je naglasila da je izbacivanje Rusije bilo neizbežno i dodala da ponovno uključivanje te zemlje trenutno nije izvodljivo.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.