Merkel: Jasno neslaganje sa Trampom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2017, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Jasno neslaganje sa Trampom

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da insistira na odlučnom rešavanju sukoba sa Severnom Korejom, ali za razliku od predsednika SAD, isključivo mirnim, diplomatskim putem.

U intervjuu nemačkom državnom radiju "Dojče vele" ona je rekala da je protiv Trampove pretnje Severnoj Koreji.

"Moram reći u moje ime i u ime nemačke Vlade: smatramo da je bilo kakvo vojno rešenje apsolutno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neprimereno i mi se zalažemo za diplomatske napore. To mora svom snagom da se pogura. Po meni su sankcije i njihovo sprovođenje pravi odgovor. Ali, sve drugo u pogledu Severne Koreje smatram pogrešnim. Zato u tome postoji jasno neslaganje sa američkim predsednikom", rekla je Merkelova.

Nemačka kancelarka je inače američkom predsedniku to rekla i u telefonskom razgovoru još pre njegovog istupanja na Generalnoj skupštini UN.

"Mada je prostorno to jako daleko od Nemačke, to je konflikt koji i nas pogađa. Zato sam spremna, a spreman je i ministar spoljnih poslova, da preuzmemo odgovornost", navela je ona.

"Imamo sporazum sa Iranom za koji smatram da je važan. To je još uvek bolje nego da nemamo nikakav sporazum - a mi smo i učestvovali u pregovorima. To je trajalo četiri godine i na kraju je to donelo sužavanje mogućnosti Irana da se nuklearno naoruža. I u slučaju Severne Koreje, zajedno sa SAD, Rusijom i Kinom, moramo preći sličan put", rekla je Merkelova.

Govoreći o Turskoj, Merkelova je rekla da „ono što nas sada zabrinjava, jeste to da različite grupe iz Turske ovde sada jedni druge špijuniraju i nadziru. To ne želimo. Ne želimo da se konflikti iz Turske prenesu u Nemačku. Mi ćemo se pobrinuti za to da sve grupe ovde kod nas mirno i bezbedno mogu da žive."

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Merkel: Jasno neslaganje sa Trampom

Izvor: Blic, 20.Sep.2017

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da insistira na odlučnom rešavanju sukoba sa Severnom Korejom, ali za razliku od predsednika SAD, isključivo mirnim, diplomatskim putem...U inetrvujuu nemačkom državnom radiju "Dojče vele" ona je rekala da je protiv Trampove pretnje Severnoj Koreji..."Moram...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.