Merkel: Italijanske reforme impresivne

Izvor: RTS, 29.Avg.2012, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Italijanske reforme impresivne

Reforme italijanske vlade su impresivne, poručila nemačka kancelarka Angela Merkel posle razgovora sa italijanskim premijerom Marijom Montijem. Italija pribavila devet milijardi evra trgovinom obveznica, istakao Monti, dodavši da zemlji nije potrebna pomoć EU.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je u razgovoru sa italijanskim premijerom Marijom Montijem reformske napore te zemlje, ocenjujući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ih kao impresivne, prenosi AFP.

"Široka konsolidacija i reforme italijanske vlade su impresivne, a ja sam lično uverena da će ovi reformski napori uroditi plodom", rekla je Merkelova.

"Smatram da tim putem treba da nastavimo zajedno", dodala je Merkelova.

Monti nastoji da pomoću niza mera štednje i povećanja poreza smanji dug treće najveće ekonomije evrozone, kao i da nizom reformi podstakne budući rast privrede.

"Tržišta se nalaze u procesu priznavanja uspeha", rekao je Monti, ukazujući da je Italija nešto ranije pribavila devet milijardi evra na aukciji šestomesečnih obveznica, uz značajno nižu kamatnu stopu.

Italijanski premijer je poručio da njegovoj zemlji nije potrebna evropska pomoć.

Merkelova je, takođe, ocenila  prodaju obveznica kao "uspešnu".

Merkelova i Monti su, međutim, imaju različite stavove u pogledu ideje o davanju bankarske dozvole Evropskom stabilizacionom mehanizmu (ESM) kako bi bio u stanju da direktno pozajmljuje od Evrpske centralne banke.

Merkelova je citirala reči guvernera Evropske centralne banke Marija Dragija, koji je rekao da takva bankarska licenca "nije u skladu sa sporazumima Evropske unije", i dodala da deli njegovo mišljenje.

Monti je rekao da je bankarska licenca "razumna", ali u okviru šireg paketa mera i dugoročnih perspektiva.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.