Merkel: Hvala disidentima Istočne Nemačke

Izvor: RTS, 01.Nov.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Hvala disidentima Istočne Nemačke

Nemačka kancelarka Angela Merkel pohvalila je hrabrost onih koji su se prvi usprotivili režimu bivše Istočne Nemačke i podvukla njihovu ulogu u padu Berlinskog zida pre 25 godina.

"Oni su pružili hrabrost drugima", rekla je nemačka kancelarka i dodala da bi bez njih "ovaj proces bio znatno otežan, zato moramo da kažemo veliko hvala", prenela je agencija AFP.

Merkelova, inače bivša žiteljka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Istočne Nemačke, rekla je da je "neverovatan osećaj" bio na dan rušenja zida 9. novembra 1989. godine.

Nemačka kancelarka ispričala je da je na početku tog događaja bila u sauni, odakle je otišla na jedan od glavnih protesta.

"Osećaj se ne može nikada zaboraviti", rekla je Merkelova, istakavši da je to promenilo svima živote.

Nemačka će proslaviti 25. godišnjicu pada Berlinskog zida nizom svečanosti, uključujući koncerte nedaleko od Brandenburške kapije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.