Merkel: Hladni rat je završen

Izvor: Blic, 27.Nov.2013, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Hladni rat je završen

"Hladni rat je završen", izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel, komentarišući odbijanje Ukrajine da sa EU sklopi sporazum o pridruživanju, pod pritiskom Rusije.

"Sada treba da prevaziđemo poslednje zaostavštine Hladnog rata i ja ću u tome učestvovati sa zadovoljstvom", rekla je Merkel novinarima u Berlinu, uoči odlaska na samit Istočnog partnerstva i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU u Vilnjusu.

Govoreći o odbijanju Ukrajine da sklopi sporazum o pridruživanju sa EU, kancelarka je najavila da će Unija "nastaviti da poziva" Kijev u Istočno partnerstvo.

"U ovom trenutku imamo strukturalni problem: približavanje Evropi se i dalje u Rusiji shvata kao udaljavanje od Rusije. Moramo da prevaziđemo taj mentalitet: ili jedno, ili drugo", upozorila je Merkel, koja se sutra sastaje sa ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem.

Ukrajina je prošle nedelje odbacila istorijski sporazum te zemlje sa EU. Premijer Mikola Azarov objasnio je to ekonomskim razlozima, navodeći da odluka nema veze sa evropskom orijentacijom te zemlje, da bi juče prvi put priznao da je Kijev od sporazuma odustao pod pritiskom Rusije.

Moskva zauzvrat poziva Kijev da uđe u Carinsku uniju u kojoj su Rusija i druge bivše sovjetske zemlje.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.