Merkel: EU odlučnija nego ikad da sprovede klimatski dogovor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2017, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: EU odlučnija nego ikad da sprovede klimatski dogovor

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je Evropska unija "odlučnija nego ikad" da uspešno sprovede klimatski dogovor iz Pariza, nakon što su SAD odlučile da se iz dogovora povuku.

Merkelova je u današnjem govoru pred nemačkim Parlamentom naglasila da EU u potpunosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podržava dogovor, rekavši da je "pariski dogovor neizmenljiv" i da se o njemu "ne može pregovarati", prenosi AP.

Merkelova će biti domaćin samita Grupe 20 (G20) u Hamburgu, zakazanog za 7. i 8. jul.

Merkelova će danas okupiti zapadnoevropske saveznike kako bi spremili strategiju, nedelju dana uoči samita G20 čiji je će domaćin biti Merkelova i za koji se očekuje da će biti skup sa najviše prepirki godinama unazad, navodi AFP.

Agencija ocenjuje da će za razliku od ranijih samita gde su globalne razlike bile izražene između severa i juga, kao i istoka i zapada, ovoga puta zbog američkog predsednika Donalda Trampa koji propagira slogan "Amerika na prvom mestu" i odbacuje ideju klimatskih promena, zapadni saveznici imati muka da pronađu zajednički front na samitu.

Navodi se da će se na samitu, na kojem će se u nestabilnoj mešavini naći ruski predsednik Vladimir Putin, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i saudijski kralj Salman, među temama koje mogu da budu potencijalne "mine" naći rat u Siriji, ukrajinski sukob i diplomatska izolacija Katara.

"Merkelova je sazvala samit Evropljana zato što postoji problem odnosa sa Trampom", rekao je diplomatski izvor koji je insistirao na anonimnosti.

AFP prenosi i reči Žan-Dominika Đulijanija, predsednika "Fondacije Robert Šuman" sa sedištem u Parizu, koji je kazao da je "neophodno osigurati evropsku koheziju zato što je komplikovano osigurati je unutar G20".

On je naveo i da je pored transatlanskog rascepa "prisutna takođe i nova evropska podela koja je sve izraženija između istoka i zapada", dodavši da se "ona ponovo pojavljuje po pitanju izbeglica".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merkel: Nema pregovora oko Pariskog sporazuma

Izvor: B92, 29.Jun.2017

Berlin -- Nemačka kancelarka Angela Merkel reklae da je EU "odlučnija nego ikad" da uspešno sprovede klimatski dogovor iz Pariza, bez obzira na povlačenje SAD...Merkelova je u današnjem govoru pred nemačkim Parlamentom naglasila da EU u potpunosti podržava dogovor, rekavši da je "pariski dogovor...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.