Merkel: Bugarska da pospeši evropske integracije Zapadnog Balkana

Izvor: RTS, 20.Jan.2018, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Bugarska da pospeši evropske integracije Zapadnog Balkana

Nemačka kancelarka Angela Merkel sastala se u Sofiji s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, čija zemlja predsedava Evropskoj uniji u prvoj polovini godine. Najviše reči bilo je o Zapadnom Balkanu, uz ocenu da region ima evropsku perspektivu i da je važan za mir i stabilnost u čitavoj Evropi.
Angela Merkel izjavila je a Bugarska, s obzirom na geografski položaj, može da postigne mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kad je reč o dobrosusedskim odnosima i da pomogne evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Smatra da se proces povezivanja u regionu mora poboljšati, između ostalog i uz pomoć železničke infrastrukture.
"U potpunosti podržavamo ideju bugarskog predsedavanja, da je za dobar život u mirnoj Evropi potreban Zapadni Balkan, region koji ima evropsku perspektivu. Moramo pokazati vidljivi uspeh, uz podršku takozvanog Berlinskog procesa, koji je inicirala Nemačka", kaže Angela Merkel, kancelarka Nemačke.
"Sa kolegama iz Austrije treba da učinimo sve da Zapadni Balkan bude prioritet i narednog, austrijskog predsedavanja. Srećan sam što Evropska unija vodi politiku mira i dobrosusedskih odnosa i učinićemo sve da normalizujemo situaciju", kaže Bojko Borisov.
Merkel optimistična o početku pregovora sa socijaldemokratama
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je optimistična u vezi toga da će Socijaldemokratska partija odobriti početak zvaničnih pregovora o formiranju koalicije sa konzervativnom Hrišćansko-demokratskom unijom, na stranačkom kongresu koji bi trebalo da se održi u nedelju. 
"Sačekaćemo kongres SPD-a i nadamo se početku pregovora o koaliciji", rekla je Merkel na konferenciji za novinare u Sofiji, javlja Rojters.
Dodala je i da je ubeđena da će evropski lideri ojačati evro zonu, pre svega dogovorom o daljim merama kojima bi trebalo da se završi bankarska unija.
Merkel je danas doputovala u Bugarsku, koja će narednih šest meseci predsedavati EU, a kako je prenela bugarska agencija BTA ona će sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim razgovarati o prioritetima bugarskog predsedavanja i trenutnim političkim problemima.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.