MERKEL TRAŽILA SASTANAK SA VUČIĆEM U NJUJORKU! Nemačka kancelarka radi na pokretanju dijaloga Beograda i Prištine

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Sep.2019, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MERKEL TRAŽILA SASTANAK SA VUČIĆEM U NJUJORKU! Nemačka kancelarka radi na pokretanju dijaloga Beograda i Prištine

Kancelarka Nemačke Angela Merkel tražila je da se u Njujorku sledeće nedelje sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Merkelova je krajem prošle sedmice uputila poziv našem predsedniku da razgovaraju tokom boravka u SAD na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

- Kancelarka Merkel tražila je bilateralu sa predsednikom Vučićem u Njujorku. Ona tamo ide na dan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i po i tražila je sastanak sa njim - kako se saznaje.

Do sastanka Vučića i Merkelove dolazi nedelju dana nakon što je kancelarka prvi put u zvaničnu posetu primila predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić.

- Svakako će najznačajnija tema biti perspektiva dijaloga Beograda i Prištine nakon vakuuma pošto je raspuštena tzv. kosovska vlada - otkriveno je.

Ovaj sastanak možda predstavlja odgovor na pitanje zašto su premijerka Brnabić i kancelarka Merkel pre dva dana dve trećine sastanka posvetile ekonomskim temama, dok je ona politička, ključna, a tiče se tzv. Kosova, pomenuta tek usput.

Nemačka je insistirala da Priština povuče takse na robu iz Srbije, ali se to nije dogodilo. I evropski zvaničnici apelovali su na vlast u Prištini da uradi isto. Merkelova je nakon susreta sa Brnabićevom rekla da dijalog nije moguć jer takse predstavljaju veliku prepreku.

- Takse su dovele do nazadovanja, a ne napretka - rekla je Merkelova u julu, podsetivši da je o tome razgovarala sa liderima Beograda i Prištine na ranijem sastanku u Berlinu.

- Moramo sada videti kako da obnovimo dijalog. Razgovarala sam sa Aleksandrom Vučićem, Hašimom Tačijem, Ramušom Haradinajem. Još nema napretka po ovom pitanju - poručila je nemačka kancelarka.

Ona je pre dva dana rekla da su Nemačka i Francuska pokušavale da ponovo uspostave kontakte između Beograda i Prištine kako bi bile ukinute takse. Pomenula je da su ona i Makron imali ideju da dođe do susreta u Parizu, ali da ona nije ostvarena zbog izbora na KiM.

Sastanak u Njujorku sledeće nedelje biće prilika da kancelarka i predsednik Srbije još jednom razmotre situaciju oko kosovskog problema i način da se dijalog nastavi odmah nakon oktobarskih izbora na tzv. Kosovu.

Postoje informacije da će neke zemlje tražiti od šefa evropske diplomatije Đuzepa Borelja da odredi i imenuje specijalnog predstavnika koji će se baviti direktno dijalogom između Beograda i Prištine, ali Merkelova posle sastanka sa Brnabićevom nije to mogla da nam potvrdi.

- Što se specijalnog izaslanika tiče, ne mogu ništa da kažem - poručila je kratko nakon susreta sa našom premijerkom.

Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da sledeća tzv. kosovska vlada u Prištini mora da bude spremna da suspenduje tarife na srpske proizvode, koje su, kako je naveo, prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Palmer je rekao da se SAD nadaju da bi Srbija na ukidanje tarifa odgovorila svojim inicijativama, koje bi, kako je naveo, obuhvatile i potencijalnu suspenziju kampanje za povlačenje priznanja tzv. Kosova, i da bi na tim osnovama dve strane mogle da se vrate za pregovarački sto u pozitivnoj atmosferi, okrenuti postizanju sporazuma.

BONUS VIDEO: Ovo je 20 najvećih skandala Borisa Džonsona, a prvi na listi je POVEZAN SA SRBIJOM (VIDEO)
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Blic: Merkelova tražila susret s Vučićem u Njujorku

Izvor: B92, 19.Sep.2019

Nemačka kancelarka Angela Merkel uputila je krajem prošle sedmice poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da se sastanu u Njujorku tokom zasedanja GS UN...To piše Blic u izdanju od petka..."Kancelarka Merkel tražila je bilateralu s predsednikom Vučićem u Njujorku", kaže izvor lista i navodi...

Nastavak na B92...

"BLIC" SAZNAJE Merkel tražila sastanak s Vučićem u Njujorku

Izvor: Blic, 20.Sep.2019, 09:48

Kancelarka Nemačke Angela Merkel tražila je da se u Njujorku sledeće nedelje sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saznaje nezvanično "Blic".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.