Lindner: Merkelova bi morala da ode

Izvor: Deutsche Welle, 27.Dec.2017, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lindner: Merkelova bi morala da ode

U slučaju novih izbora, Stranka slobodnih demokrata (FDP, liberali) bi ponovo ušli u pregovore oko formiranja vladajuće koalicije sa Demohrišćanima i Zelenima, ali samo ako Angela Merkel više ne bi bila kancelarka.

Šef Liberala Kristijan Lindner dao je intervju za Frankfurter algemajne zontagscajtung u kojem je rekao da je za pregovore o formiranju vlade „potrebno novo osoblje“ koje će „dopustiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << da se situacija nanovo definiše“. Lindner je kao primer demohrišćanskog „premijera nove generacije“ naveo premijera Šlezvig-Holštajna Danijela Gintera, „kojem je uspelo da udruži Zelene i FDP“. No, šef Liberala je dodao i da smatra da se posle novih izbora stvari ne bi promenila i da bi Angela Merkel i dalje bila predsednica CDU i kancelarka. Doduše, on je to rekao pre nego što su objavljeni rezultati najnovije ankete instituta YouGov, prema kojoj 47 odsto Nemaca želi da Merkelova ode sa funkcije pre 2021. godine.

- pročitajte još: Merkelova vrši pritisak na SPD

„Obnova Evrope će biti centralni zadatak nove dekade“, rekao je Lindner, a kada je reč o samim Liberalima, on smatra da bi oni „trebalo da rade na projektu obnove za sledeću dekadu, koji se nadovezuje na „Agendu 2010“ bivšeg Socijaldemokratskog kancelara Gerharda Šredera, „ili će biti inspirisana onim što Makron radi u Francuskoj“.

Dnevnik Špigel onlajn je u jednom od najkraćih komentara o ovoj temi samo konstatovao da „što FDP niže pada, to se njen šef više trudi da bude prisutan u javnosti“.

Frankfurter algemajne cajtung piše: „Odgovornost Nemačke za obnovu Evrope i jačanje Zapada su bili važni argumenti za obustavljanje razgovora o Jamajka-koaliciji; Zeleni su bili za podruštvljavanje rizika, a Liberali hoće da jačaju sopstvenu odgovornost. I šta je sada Lindnerova poruka? Da je bolje da ponovo imamo četiri godine crno-crvene koalicije? Lindner, osim toga, kaže da je bilo i vremena u kojima su Demohrišćani imali i druge političare koji su donosili odluke. No, SPD je upravo dobila savet od svoje funkcionerke Andree Nales, koji bi trebalo da usvoji i Lindner: ako hoće da stvori utisak da je za sve kriva kancelarka, onda zapravo samo traži izgovor za svoje mane.“

Angela Merkel - kako je vidi karikaturista Sergej Jelkin

„Lindnerov predlog nije nov“ – naslov je članka koji je objavio berlinski dnevnik Tagesšpigel: „U Stranci slobodnih demokrata znaju kako se dospeva u centar pažnje. Samoreklama je za tu stranku bila od životne važnosti još i pre nego što je na njeno čelo stupio stručnjak za marketing Kristijan Lindner. Setimo se samo kako je Gido Vestervele nastupao kao kancelarski kandidat. A Hans-Ditrih Genšer, vođa stranke – kako u vreme levoliberalnog ’Frajburškog programa’, tako i u post-socijalnoliberalnoj eri koja je usledila – umeo je da na rafiniran način usmerava javno mnjenje.“

- pročitajte još: Ključni gubitnik izbora

„Nakon neuspeha pregovora o formiranju vladajuće koalicije, marketing je ponovo postao važan za FDP. Partija je dugo morala da se bori protiv raznih etiketa, a sada joj prete i nove, kao što su „pobegulje“ i slično. U svakom slučaju, ta stranka je glavni optuženi za to što pregovori o formiranju koalicije nisu uspeli; funkcioneri preostale dve stranke koje su pregovarale – Demohrišćana i Zelenih – tvrde da pregovori nisu bili baš tako beznadežni kakvim ih je Lindner predstavio“.

„Marketinški geg u kojem se sopstveno učešće u vladi uslovljava odlaskom šefa vlade, nije tako nov. Na izbore 1961, Liberali su izašli sa najavom da posle tih izbora neće hteti da podrže ostanak na funkciji „večitog kancelara“ Konrada Adenauera. Da bi bila sprečena crno-crvena mega-koalicija, Slobodne demokrate su ipak glasale za ostanak Adenauera na funkciji, jer je CDU to tražila. Ali, FDP je u dogovor ugradila i odredbu prema kojoj je tad 85-godišnji šef vlade imao da ostane na vlasti još samo dve godine“, podseća Tagesšpigel.

priredio Saša Bojić

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.