Kraj ere Angele Merkel VIDEO

Izvor: B92, 08.Dec.2021, 23:54

Kraj ere Angele Merkel VIDEO

Nemački parlament izabrao je Olafa Šolca za novog kancelara. To i definitivno znači kraj 16-godišnje ere nemačke kancelarke Angele Merkel.

Tajnim glasanjem u parlamentu Šolc je dobio podršku 395 od 707 prisutnih poslanika. Za izbor je Šolcu trebalo 369 glasova.

"U ime Savezne Republike Nemačke imenujem gospodina Olafa Šolca za saveznog kancelara."

U trci za naslednika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Angele Merkel, Šolc je, navodno, pobedio zahvaljujući tome što je napravio manje gafova od svojih protivnika. Drugi izvori tvrde da je izabran jer je veoma sličan Merkelovoj. Istina je da se bivši advokat i doživotni socijaldemokrata pridružio stranci sa 17 godina i da se već neko vreme pozicionirao da nasledi Merkelovu na funkciji kancelara Nemačke.

Kada je Merkelova zamenila Šredera 2005. godine i oformila svoju prvu veliku koaliciju, Olaf Šolc je 2007. došao na čelo ministarstva za rad i tu ostao do 2009. Dve godine kasnije on je izabran za gradonačelnika Hamburga. Iako je bio popularan gradonačelnik, 2017. je pao u nemilost nakon što je samit G20 u Hamburgu ispraćen nasilnim uličnim protestima, u kojima je povređeno više stotina policajaca. Naredne godine, postao je ministar finansija i vicekancelar u vladi.

Šolcova najveća prednost jeste postavljanje jasnih ciljeva, a slabost - to što nije veliki govornik i što često izgleda nadmeno, ocenjuju analitičari.

Njegova vlada preuzima dužnost s velikom nadom da će doprineti modernizaciji Nemačke i borbi protiv klmatskih promena, ali se odmah suočava sa najhitnijim izazovom - borbom protiv najteže faze pandemije korona virusa u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.