Kosorova vodi privrednike na Kosovo

Izvor: Politika, 16.Avg.2011, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosorova vodi privrednike na Kosovo

Zagreb namerava da prostor, napravljen zabranom uvoza proizvoda iz Srbije, nadomesti svojom robom

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb – Odmah posle službene posete nemačke savezne kancelarke Angele Merkel Hrvatskoj, 22. avgusta, premijerka Hrvatske Jadranka Kosor kreće u prvu zvaničnu posetu Kosovu i sa sobom vodi veću grupu hrvatskih privrednika. To se uklapa u inicijativu Prištine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ali i očekivanja Hrvatske da prostor na tom tržištu, napravljen zabranom uvoza proizvoda iz Srbije, nadomesti robom iz Hrvatske.

Odmah posle takvog poteza Prištine, kosovski ambasador u Hrvatskoj Valdet Sadiku otvoreno je pozvao hrvatske proizvođače i izvoznike da iskoriste šansu i „agresivnije nastupe na kosovskom tržištu, pošto je stvaranjem novih okolnosti omogućena konkurentnost svih privrednih operatora”.

Kako javljaju hrvatski mediji, uz sastanak s Hašimom Tačijem, premijerka Kosor će se sastati i s predsednikom kosovske skupštine, kao i s komandantom KFOR-a i naravno s pripadnicima hrvatskog kontingenta na Kosovu. Privrednici će učestvovati na ekonomskom forumu koji zajedno organizuju privredne komore Hrvatske i Kosova.

Prema neimenovanom izvoru, bliskom hrvatskoj vladi, koji prenosi „Večernji list”, hrvatska vlada „od početka želi da vodi izbalansiranu politiku prema regionu”.

„Država smo koja je priznala Kosovo. Deo smo međunarodne zajednice koja vodi stabilizacionu politiku na Kosovu, deo smo NATO-a i EU. Iako ima država unije koje nisu priznale Kosovo, naši glavni saveznici, SAD i Nemačka, jesu. Drago nam je što predsednik Ivo Josipović prihvata takvu politiku, te je pozvao kosovsku predsednicu u Hrvatsku. Gradimo dobrosusedsku politiku, ali ne odustajemo od naše i politike saveznika”, rekao je za „Večernji list” neimenovani izvor blizak hrvatskoj vladi.

R. Arsenić

objavljeno: 17.08.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosorova vodi privrednike na Kosovo

Izvor: S media, 17.Avg.2011, 01:30

Zagreb namerava da prostor napravljen zabranom uvoza proizvoda iz Srbije nadomesti svojom robom. Jadranka Kosor planira prvu zvaničnu posetu Kosovu. ..Odmah posle službene posete nemačke savezne kancelarke Angele Merkel Hrvatskoj, 22. avgusta, premijerka Hrvatske Jadranka Kosor kreće u prvu zvaničnu...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.