Ko dolazi na večeru

Izvor: Politika, 27.Apr.2012, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko dolazi na večeru

Van Rompaj priprema večeru i za Olanda je već pripremljen crveni tepih kako bi ubedio Berlin da se izmeni lek za krizu

Brisel se sprema da preispita martovski sporazum o fiskalnoj disciplini, uprkos tome što bi to značilo poraz dogme nemačke kancelarke Angele Merkel.

Sve je veći broj čelnika koji zahtevaju novu strategiju za izlazak iz krize. Talas pobune protiv drakonskih mera štednje podstaknut je pobedom Fransoa Olanda i katastrofalnim rezultatima u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pojedinim zemljama koje su već otpočele sa radikalnim stezanjem kaiša.

Izvori iz Brisela otkrivaju da je Herman van Rompaj, predsednik Evropskog saveta, za neki dan posle drugog kruga francuskih izbora, 6. maja, zakazao neformalnu večeru sa svim predsednicima EU kako bi se uz jelo i piće lakše svarila sumorna slika Evrope i dobila inspiracija za novu strategiju u borbi protiv krize.

Za stolom će pored ostalih sedeti i predsednik Francuske, ma ko to bio i, kako se očekuje, nemačka kancelarka. Ona je juče oštro preko novina odgovorila Olandu koji već danima najavljuje da će joj, ako pobedi, predočiti sve manjkavosti u martu nametnutog „zlatnog pravila”.

Favorit Merkelove i dalje je Nikola Sarkozi i ona poručuje da „nema promene ni odstupanja od dogovorenog rezanja budžeta na koji su se, pod pritiskom Berlina, obavezale sve članice evrozone.

Čelnici iz Brisela, međutim, pritisnuti su dokazima na terenu da su mere štednje već uvalile u recesiju pojedine članice EU. Španija je juče izašla sa alarmantnim podatkom da se, otkako su počela rezanja u zdravstvu, obrazovanju i javnim službama, broj nezaposlenih sa pet popeo na 5,6 miliona ljudi.

Na večeri u Briselu trebalo bi da dođe do prijateljskog ubeđivanja, oko utanačivanja samita EU u junu. Tada će se razmotriti kako da se izađe iz začaranog kruga: uštede u budžetu izazivaju još veće siromaštvo, nema kredita, pa ni investicija, ni potražnje što dovodi do još veće zaduženosti...

„Štednja je zapravo dovela do još većeg jaza između evropskih ekonomija, umesto da ih uravnoteži“, tvrdi Sajmon Tilford iz Centra za evropske reforme.

„Pre nekoliko meseci smo predstavili 30 predloga za podsticaj privrednog rasta. Među njima su zaštita potrošača, olakšavanje ulaganja izvoza i inovacija“, tvrdi Mišel Barnije, komesar EU za unutrašnje tržište, ali izbegava da „načne” pravilo na koji su svoj potpis stavili čelnici članica monetarne unije.

Jedan analitičar pokušava medicinski da razjasni šta se u stvari desilo: Evropa je pod najoštrijom terapijom za gubitak težine, ali post ju je iznurio pa je ona sada kost i koža. A zapravo se ne zna da li je problem zaista u javnom dugu.

Nemački lek uterao je u recesiju 12 zemalja, a 25 miliona Evropljana je bez posla. Ne vidi se izlaz iz tunela.

Zbog toga je, kako se nagoveštava, Brisel izvukao crveni tepih za Olanda ukoliko pobedi i bude u mogućnosti da dođe na večeru. Da li će Merkelova u tom slučaju doći za okrugli sto gde bi bila primorana da guta teške zalogaje? To je ono što brine briselske diplomate, kad u celofan uvijaju pozive na večeru i temu koja će se na njoj otvoriti.

Zorana Šuvaković

objavljeno: 28.04.2012
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.