Juratović: Merkel će tražiti stabilizaciju od Beograda i Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2020, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Juratović: Merkel će tražiti stabilizaciju od Beograda i Prištine

Poslanik Socijaldemokratske partije u nemačkom Bundestagu Josip Juratović smatra da najpre treba da se u celosti sprovede sve što je dogovoreno u Briselskom sporazumom, a tek nakon toga razvijati dalji proces dijaloga Beograda i Prištine.

"Najverovatnije će o tome razgovarati Vučić i Merkel i utvrditi dokle se stiglo i kako će se dijalog dalje odvijati pošto je formirana nova vlada u Prištini ", rekao je Juratović Tanjugu, na pitanje šta se može očekivati od predstojećeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << susreta srpskog predsednika Aleksandra Vučića sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

On ističe da je sa Briselskim sporazumom dogovoreno kako će se rešavati odnosi između Kosova i Srbije, jer, kako kaže zato se pravi sporazumi, da bi se sproveli u delo.

"Ne mislim da bi trebalo sa svakom promenom vlade menjati i ponovo iznova ispregovarati sporazume jer onda bi to bio proces u nedogledu", objašnjava Juratović.

Upitan da li se može očekivati da će Merkelova tokom sastanka sa Vučićem nešto ponuditi ili tražiti od srpskog predsednika, Juratović kaže da se ne radi o tome šta misli Merkel, već da je nemački interes na međunarodnom planu da se obe strane dogovore i sprovedu dogovoreno.

"Merkelova će verovatno tražiti da se proces nastavi i da se stabilizuje ceo region, jer je odnos između Srbije i Kosova jako bitan za stabilizaciju regiona i to je i naš cilj", kaže on i dodaje da su za stabilizaciju odgovorne političke strukture i u jednoj i u drugoj zemlji", ocenjuje Juratović

On dodaje da će kancelarka verovatno hteti da vidi kako će se ceo proces dalje odvijati i naglašava da je Nemačka velika zemlja i jedna od glavnih članica EU, ali da ona nije ta koja će sada praktično zahtevati neke nove formule ili principe u procesu dijaloga

Kaže da Nemačka može da pomogne, i ne samo ona nego i cela EU, jer je, dodaje, to u interesu i EU.

Na pitanje da li očekuje da će novoizabrani kosovski premijer Aljbin Kurti biti konstruktivan sagovornik u dijalogu, imajući u vidu optužbe koje upućuje na račun Beograda, Juratović kaže da veruje da hoće, jer, objašnjava, ne može se pronaći rešenje bez konstruktivnosti.

"Na kraju krajeva postoji realnost u politici i mogućnostima koje imate. On će jako brzo doći do tog iskustva, a to je da se rešenja mogu naći samo dijalogom, ali i kroz sprovođenje onog što je dogovoreno. I on treba da odradi svoj deo posla", poručuje Juratović.

Odgovarajući na pitanje da li Priština više sluša Vašingtona nego Evropu, kaže da ne može da govori u ime Prištine, ali ponavlja da je za mir i stabilnost u regionu jako bitno da se dijalog i ono što je dogovoreno sprovodi u delu.

"Treba imati u fokusu ljude koji žive i na Kosovu i u Srbiji, njihovu budućnost i perspektive, a mislim da bi i jedni i drugi imali bolju budućnost i perspektivu ako bi se bavili i pitanjima koja su bitna za to", objašnjava on.

Kada je reč o planiranom investicionom paketu EU za Zapadni Balkan Juratović kaže da je pre svega neophodno iskoristiti ono što se nudi u IPA fondovima, i veruje da se neće ostati samo na sredstava koja predviđaju ovi fondovi.

"Nadam se da će se ipak raditi na projektima koji će biti podržani od EU, odnosno uz sredstava EU, ali moram reči da paralelno uz to važan proces pristupanja d Evropskoj uniju, jer se ne radi samo o tome da li će Srbija ući u EU, već se radi o tome da Srbija postane funkcionalna država, sa funkcionalnim institucijama", dodaje Juratović.

Ocenjuje da je sada zaživeo trend o tome da treba da se pomogne Srbiji i celom regionu na finansijskom i ekonomskom planu, ali naglašava da će se istovremeno EU čvrsto držati svojih zahteva za kreiranje funkcionalnih institucija u zemljama regiona. verujem da se rado samo o Srbiji, već o celom regionu", zaključio je Juratović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.