Joahim Gauk novi predsednik Nemačke

Izvor: B92, 19.Feb.2012, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joahim Gauk novi predsednik Nemačke

Berlin -- Nemački kancelar Angela Merkel je, u prisustvu predsedavnika i vlasti i opozicije, najavila da Joahim Gauk treba da bude novi predsednik Nemačke.

Angela Merkel rekla je da su se njena koaliciona vlada desnog centra i opozicija levog centra odlučili za nekadašnjeg istočnonemačkog borca za ljudska prava, prenela je agencija AP. Gauka (72), >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji ne pripada nijednoj partiji, prvobitno su predložile opozicione Socijalne demokrate i Savez 90/Zeleni, ali je on danas zadobio i podršku vlade.

Predsednik Kristijan Vulf iz redova konzervativne Hrišćanske demokratske unije Merkelove podneo je u petak ostavku, dva meseca pošto su se u javnosti pojavili navodi da je dok je bio predsednik vlade savezne države Donje Saksonije izvlačio korist na osnovu funkcije.

Novog predsednika izabraće sledećeg meseca posebna skupština.

Nemački predsednik uglavnom ima samo ceremonijalnu funkciju.

Joahim Gauk (1940) bio je tokom revolucije koja je prethodila rušenju Berlinskog zida 1989. saosnivač opozicionog pokreta Novi forum, i bio je 1990. poslanik Saveza 90 u jedinom demokratski izabranom parlamentu bivše Demokratske Republike Nemačke.

Posle ujedinjenja dve Nemačke, bio je Savezni komesar za arhive bivše istočno-nemačke tajne službe Štazi od 1990. do 2000, kada je stekao reputaciju "lovca" na bivše pripadnike i saradnike te službe.

On je bio kandidat socijaldemokrata i zelenih za predsednika Nemačke i na izborima 2010, ali je tesno izgubio od Kristijana Vulfa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.