Izvor: Blic, 10.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić danas u Berlinu sa Štajnmajerom i Hojzgenom

Nemačka podržava ubrzani put Srbije ka Evropskoj uniji i zalaže se za što skorije potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), izjavio je večeras šef srpske diplomatije Vuk Jeremić posle susreta sa svojim nemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom u Berlinu.



"Ponovljeno mi je čvrsto opredeljenje Nemačke za jasnu podršku ubrzanom puta Srbije u EU. To, naravno, podrazumeva, pre svega, ubrzano potpisivanje S S P. Mogu da kažem da je zvanična >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pozicija Berlina da taj ugovor treba potpisati što je moguće ranije", rekao je Jeremić Tanjugu.

Šef srpske diplomatije ukazao je, međutim, da Srbija sporazum treba da potpiše sa 27 članica EU, a da ne dele sve zemlje stav Nemačke.

"Ne dele svi mišljenje Berlina, ali mislim da stav Berlina ima jako veliki uticaj u procesu odlučivanja, odnosno formiranja konsenzusa koji je neophodan da bi taj sporazum bio potpisan", rekao je šef srpske diplomatije.

Jeremić je rekao i da je svom nemačkom kolegi preneo stav Beograda da je neophodno nastaviti pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije pod okriljem UN i na taj način pronaći kompromisno rešenje.

"Raspoređivanje buduće misije EU na Kosovu mora da bude deo tog rešenja i za to je neophodan adekvatan pravni okvir koji može dati jedino Savet bezbednosti kroz novu rezoluciju", rekao je Jeremić.

"Međutim, pitanje evropske integracije Srbije, i pitanje rešavanja budućeg statusa Kosova su dva odvojena procesa. To je zvanična pozicija Berlina, to je zvanična policija Evropske unije, to je zvanična pozicija Beograda, i podvukao sam važnost da ne dođe do promene politike u tom smislu", dodao je Jeremić ističući da je neophodno da Srbija bude uspešna na oba ta fronta.

Pored Štajnmajera, Jeremić se sastao i sa savetnikom za spoljnu politiku nemačke kancelarke Angele Merkel, Kristofom Hojzgenom.

Jeremić će iz Berlina sutra otputovati u Sloveniju gde su planirani susreti sa predsednikom i ministrom spoljnih poslova te zemlje, Danilom Tirkom i Dimitrijem Rupelom, čija zemlja trenutno predsedava EU.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.