Istorijska poseta: Merkel u logoru

Izvor: B92, 20.Avg.2013, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijska poseta: Merkel u logoru

Berlin -- Nemačka kancelarka Angela Merkel posetiće danas Dahau, što će biti prva poseta jednog šefa nemačke vlade tom nekadašnjem nacističkom koncentracionom logoru.

Merkelova će danas po podne u bivšem logoru održati kratak govor i položiti venac u znak sećanja na žrtve nacističkog zločina. Kako je ranije najavljeno, ona će u Dahau doći s predsednikom Udruženja preživelih logoraša Maksom Manhajmerom i s drugim bivšim zatovrenicima.

Manhajmer je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ocenio da je današnji dolazak nemačke kancelarke u Dahau "istorijski" izraz poštovanja prema bivšim zatvorenicima.

Angela Merkel je u subotu poručila da u Dahau ide sa osećanjem "sramote i saosećanja".

Nacisti su kamp Dahau otvorili marta 1933. godine, ubrzo pošto je na vlast došao Adolf Hitler. Tamo su najpre zatvarani politički neistomišljenici, a potom Jevreji, Romi i homoseksualci.

Bio je to prvi nacistički koncentracioni logor. Tu je bilo zatvoreno više od 200.000 ljudi, od kojih je ubijena 41.000.

Danas je to memorijalni centar, koji godišnje poseti 800.000 ljudi.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istorijska poseta Angela Merkel logoru Dahau

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Avg.2013

Nemačka kancelarka Angela Merkel posetiće danas Dahau, što će biti prva poseta jednog šefa nemačke vlade tom nekadašnjem nacističkom koncentracionom logoru. Merkelova će danas popodne u bivšem logoru održati kratak govor i položiti venac u znak sećanja na žrtve nacističkog zločina....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.