Gasovod će da se gradi: Merkelova bila jasna

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Feb.2019, 03:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasovod će da se gradi: Merkelova bila jasna

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je nemačka kancelarka Angela Merkel u govoru na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji istakla da će Severni tok opstati.

Kako je rekao, takav njen stav je važan i za Srbiju i gradnju Turskog toka, jer on lično ne veruje da mogu da postoje dvostruki standardi.

Vučić je, u izjavi novinarima u Minhenu, rekao da je mađarski predsednik Vikotr Orban, inače, ostao pri izgradnji Turskog toka, odnosno gasovoda koji bi išao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku.

Kancelarkin govor je, istakao je, bio interesantan, pre svega zato što je definisao ne samo nemačku politiku, već i politiku Evrope u narednom periodu.

- U govoru je zauzela oštar stav prema Rusiji, ali i relativno oštar stav prema SAD, za šta je dobila ovacije u sali - preneo je predsednik novinarima.

Istakao je da je govorila i o Severnom toku i poručila da se Severni tok opstati, te napravila paralelu sa vremenom Hladnog rata, kada su i Istočna i Zapadna Nemačka dobijale ruski gas i upitala - Ako smo mogli u vreme Hladnog rata i najlošijih odnosa, zašto ne bismo mogli i danas?

- To je naišlo na zestoku kritiku dela američkih i britanskih medija, koji su posle obraćanja pripremljeni došli na njenu diskusiju sa Išingerom, jer oni govore da je Severni tok 2 ''vanzemaljac'' koji će razoriti evroatlantske integracije - rekao je srpski predsednik.

Istakao je da je Merkel ostala čvrsta u stavu da osuđuje Rusiju zbog Ukrajine, ali da ni slučajno neće dozvoliti da Severni tok ne bude sproveden u delo.

To je, istakao je važno i za Srbiju zbog izgradnje Turskog toka, jer, kako kaže, ne veruje da mogu da postoje dvostrki standardi.

- To je onda važno za nas, industrijalizaciju i napredak Srbije u ekonomskom smislu, smanjenje nezaposlenosti i dalje povećanje životnog standarda -  rekao je Vučić i podsetio da je Srbija zabeležila rast od 4,4 odsto, kao i da četiri godime imamo suficit u budžetu.

Vučić je dodao da je sinoć kasno, oko pola jedanaest, razgovarao sa evropskom komesarkom Federikom Mogerini, a nešto pre toga sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

- Orban je i posle posete državnog sekretara SAD Majka Pompea mogu da kažem ostao čvrsto opredeljen za podršku izgradnje gasovoda koji povezuje Bugarsku, Srbiju i Mađarsku u tzv. Turskom toku. I hvala našim mađarskim prijateljima što poštuju i razumeju i potrebe Srbije - poručio je Vučić.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.