Finac mrsi račune Merkelovoj?

Izvor: B92, 02.Okt.2018, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finac "mrsi račune" Merkelovoj?

Bivši premijer Finske Aleksander Stub objavio je da će tražiti podršku Evropske narodne partije da bude kandiat za predsednika Evropske komisije 2019. godine.

Pedesetogodišnji Stub, koji je potpredsednik Evropske investicione banke od avgusta 2017. godine, boriće se za podršku grupacije EPP s Nemcem Manfredom Veberom.

Veber, 46, je predsednik Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu i njegovu kandidaturu za novog predsednika Evropske komisije podržala je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Posle razmišljanja odlučio sam da se prijavim da budem na čelu liste EPP-a za naredne evropske izbore", rekao je Stub na konferenciji za novinare u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Evropska narodna partija izabraće svog kandidata na kongresu partije u Helsinkiju u Finskoj, 7. i 8. novembra kada će 758 delegata evropske partije glasati da izaberu svog favorita.

Delegati nemačkog CDU i CSU imaju 88 glasova, Poljski PO i PSL imaju 60 glasova, Francuzi iz partije Republikanci 45 glasova, Španci iz Narodne partije 42. Dve finske prtije članice EPP-a, KD i Kokumus imaju ukupno 16 glasova.

Manfred Veber i Aleksander Stub su prvi koji su objavili kandidaturu za grupaciju EPP kojoj je 17. oktobar krajnji rok za prijavljivanje.

Francuz Mišel Barnije, glavni pregovarač EU za Bregzit je odustao od kandidature.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.