Evropa nikad bliža eksploziji

Izvor: Vesti-online.com, 08.Dec.2011, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa nikad bliža eksploziji

Lideri Francuske i Nemačke, Nikola Sarkozi i Angela Merkel, tražili su danas od evropskih lidera desnog centra podršku za svoj predlog za spas evra od dužničke krize.

Kancelarka Angela Merkel i predsednik Nikola Sarkozi sastali su se u Marseju sa šefovima država i vlada koji su članovi Evropske narodne partije u Marseju pre odlaska na dvodnevni samit u Brisel gde će se odlučivati o sudbini evra >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i evrozone.

Sarkozi je upozorio da Evropljani imaju samo nekoliko sedmica da donesu neophodne odluke za izlazak iz krize, dok je Angela Merkel izrazila uverenje da će na samitu u Briselu biti pronađena "dobra rešenja" za izlazak iz krize.

Merkel i Sarkozi su tražili podršku za plan da se članicama evrozone uvede znatno strožija kontrola budžeta i automatske sankcije za kršenje budžetskih pravila.

- Evropa nikada nije bila toliko neophodna, nikada nije bila toliko u opasnosti. Nikada toliko zemalja nije želelo da se priključi Evropi, nikada nije bio toliko veliki rizik da Evropa eksplodira - rekao je Sarkozi.

Sarkozi je ocenio da će na samitu EU biti postignut sporazum o reformama, dodajući da Evropa neće imati drugu šansu.

Prema planu Sarkozija i Merkelove propisi o strožijoj kontroli budžeta biće pridodati postojećem sporazumu o EU ili, ako to ne bude moguće, biće stvoren novi sporazumaza 17 država evrozone kojima bi se mogle pridružiti i druge članice Evropske unije.

- Treba odmah doneti odluku. Što duže čekamo sa donošenjem odluke, ona će biti skuplja, a manje efikasna ... ako u petak ne budemo imali dogovor, nećemo imati drugu šansu - upozorio je Sarkozi.

Kancelarka Merkel je izrazila uverenje da će biti nađena dobra rešenja na samitu.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da veruje da je moguće postići sporazum.

- Pozivam, snažno pozivam, sve šefove država i vlada da pokažu posvećnost našoj zajedničkoj valuti. Mislim da je to važno, a liderstvo je učiniti mogućim ono što je važno - rekao je Barozo.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.