Evropa čestita Ursuli fon der Lejen izbor za šeficu EK

Izvor: RTS, 16.Jul.2019, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa čestita Ursuli fon der Lejen izbor za šeficu EK

Evropski zvaničnici čestitali su Ursuli fon der Lejen izbor za novu predsednicu Evropske komisije, a čestitku je uputio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
"Čestitke Evropo", napisao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, pošto je Ursula fon der Lejen izabrana za novu predsednicu Evropske komisije.

Nemačka kancelarka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Angela Merkel navela je da će nova predsednica EK biti "samouveren i snažan" lider koji će sa velikim elanom pristupiti rešavanju izazova sa kojima se suočavamo kao Evropska unija".
"Iako danas gubim dugogodišnjeg ministra, dobijam novog partnera u Briselu. Zato se radujem dobroj saradnji", navela je Merkelova u saopštenju.
Čestitku je uputio i komesar za pristupne pregovore Johanes Han, izrazivši zadovoljstvo zbog činjenice da je fon der Lejen potvrdila evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.
Han je čestitajući Ursuli fon der Lajen ocenio da je njena agenda za Evropu ambiciozna i da obuhvata sve ključne prioritete neophodne za jačanje i jedinstvo EU.
"Posebno sam zadovoljan zbog njenog insistiranja na EU kao jačem globalnom igraču uključujući i potvrdu evropske perspektive za Zapadni Balkan", naveo je Han na svom Tviteru.
Svojoj sunarodnici čestitao je na Tviteru vodeći kandidat Evropske narodne partije Manfred Veber poručivši da će EPP zajedno sa njom nastaviti da se bori za jaku, ambicioznu i demokratskiju Evropu.
Frans Timermans, vodeći kandidat evropskih socijalista, naveo je da je Ursula fon der Lejen dobila demokratski mandat od EP da sprovede zeleni i socijalni program koji je predstavila.
Liderka nemačkih demohrišćana ocenila je da je izbor Fon der Lejen istorijski dan za Evropu jer ona dolazi iz "političkog centra, gradi mostove i bori se za evropsko jedinstvo".
Grupa Zeleni u EP takođe je čestitala Ursuli fon der Lejen iako su oni glasali protiv njenog izbora.
Novoj šefici EK čestitke su uputiili i lideri drugih evropskih država, kao i grupa u Evropskom parlamentu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merkel pozdravila izbor fon Lajen

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Jul.2019

Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je svojoj dugogodišnjoj bliskoj saradnici Ursuli fon der Lajen na izboru za predsednicu Evropske komisije. “Drago mi je što će uverljiva i predana Evropljanka postati predsednica Evropske komisije”, ističe se u saopštenju Angele Merkel objavljenom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.