„Dvanaest sati“ za Hindukuš?

Izvor: Vostok.rs, 15.Mar.2012, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Dvanaest sati“ za Hindukuš?

15.03.2012. -

U toku neočekivane posete Angele Markel kontingentu bundesvera koji se nalazi u avganistanskom Mazari-Šarifu frau kancelar je dala dvosmislenu izjavu povodom predstojećeg izlaska međunarodnih snaga iz Avganistana. „Ima uspeha, - citira nedeljnik „Der Spiegel" njene reči, - ali ne takvih da bi se moglo reći: da, izaći ćemo na kraj sa zadacima koji se postavljaju pred nas do 2014. godine. Ipak, voljni smo i radićemo."

Merkel je ispravila omašku >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << potvrdivši kasnije da rok za izlazak vojske ostaje 2014. godina. Ipak, svi postavljaju jedno pitanje: da li se avganistanska misija može završiti bez perspektive haosa, građanskog rata i povratka talibana na vlast?

Sad, posle vesti koja je obišla ceo svet o divljačkom obračunu američkog specijalca s 16 mirnih Avganistanaca, uključujući žene i decu, ovo pitanje se postavlja naročito oštro. Činjenica da je zločinac patio od psihičkog poremećaja ništa ne menja na stvari. Jer, on je, kako se ispostavilo, već tri puta bio u Iraku. Postavlja se pitanje – kome Vašington daje u ruke oružje za propagiranje američke demokratije u raznim krajevima planete? „Ma kako bilo, - naglašavaju austrijske novine „Der Standard" – mržnja prema Zapadu u Avganistanu raste, uticaj talibana jača, a vojnici snaga međunarodne koalicije naočigled većine Avganistanaca mutiraju u manijake i ubice dece." Između ostalog, iste novine pozivajući se na kazivanja stanovnika koji su ostali u životu, kao i na vojne stručnjake, dovode u sumnju verziju o tome da je pucao usamljeni manijak. Svedoci govore o „grupi pijanih vojnika", a vojni stručnjaci ne veruju da čovek za jednu noć može da obiđe dva sela koja su međusobno udaljena 2 kilometra, da poubija ljude, a zatim još i da spali lepeve.

U intervjuu za radio koji je ovih dana dao Tom Kenigs, bivši specijalni izaslanik OUN u Avganistanu, šef komiteta za prava čoveka i član komiteta za odbranu nemačkog bundestaga,nedvosmisleno je odgovorio na pitanje – šta će se dalje dešavati:

Plašim se da više nećemo moći da obuzdamo eksploziju mržnje, - kaže Kenigs. – Ono što se desilo je prosto čudovišan slučaj. To očigledno pokazuje da je vreme međunarodne koalicije u Avganistanu isteklo. Ni borbena dejstva, ni slanje dodatnih snaga, ni produžetak misije više nisu od koristi. Savetnik predsednika Karzaja za bezbednost Rangin Spanta mi je jednom rekao da nijedna zemlja ne može da izdrži okupaciju ili nešto slično preko 10 godina. A tim pre Avganistan. To je apsolutno tačno. Čas za odlazak inostrane vojske u Hindukušu je kucnuo.

Kazaljke na simboličnom časovniku Sudnog dana Hindukuša se zaista, izgleda, bliže cifri „12". Naravno, mogu se zadržati silom, ali će vreme svejedno nastaviti da teče. Čak i ako pukne opruga na časovniku.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.