Diplomatski dnevnik: Predsednik EP na Kipru

Izvor: Southeast European Times, 12.Okt.2010, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatski dnevnik: Predsednik EP na Kipru

Predsednik EP Jerži Buzek boravi na Kipru ove nedelje. Takođe u diplomatskim vestima: nemačka kancelarka Angela Merkel posetila Bugarsku.

12/10/2010

Predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek počeo je u nedelju (10. oktobar) trodnevnu posetu Kipru, u pokušaju da dodatno podstakne napore za pronalaženje rešenja dugogodišnjeg spora na Kipru. Buzek se sastao sa predsednikom Demetrisom Kristofijasom i drugim visokim zvaničnicima. On je takođe posetio >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << turski deo podeljenog ostrva, gde je razgovarao sa liderom kiparskih Turaka Dervišem Erogluom. Komesar za proširenje EU Štefan File će, kako se očekuje, posetiti Kipar u sredu.

***

Nemačka kancelarka Angela Merkel boravila je u ponedeljak (11. oktobar) u Bugarskoj, gde se sastala sa premijerom Bojkom Borisovim, sa kojim je razmotrila niz pitanja od zajedničkog interesa, uključujući ulazak Bugarke u šengensku zonu. Kancelarka se takođe sastala sa predsednikom Georgijem Prvanovim. Merkelova je u utorak otputovala u Bukurešt.

***

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan boravio je u ponedeljak (11. oktobar) u Siriji, povodom razgovora o bezbednosnim pitanjima i regionalnoj saradnji protiv zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK). Erdogan je u utorak otputovao u poplavama pogođeni Pakistan.

***

Slovenački premijer Borut Pahor i njegov crnogorski kolega Milo Đukanović sastali su se u petak (8. oktobar) u Ljubljani, gde su pohvalili nivo bilateralnih ekonomskih i političkih odnosa i ponovili svoju podršku integraciji zapadnog Balkana u EU. Đukanović je rekao da njegova zemlja očekuje da dobije status kandidata za prijem u EU u novembru. Pahor je rekao da će "proširenje doneti prednosti ne samo zemljama jugoistočne Evrope, nego i EU".

***

Nemačka kancelarka Angela Merkel i turski premijer Redžep Tajip Erdogan složili su se u subotu (9. oktobar) u Berlinu da su potrebni veći napori za unapređivanje integracije turske manjine u Nemačkoj, koja broji 2,5 miliona ljudi. "I dalje postoje jasni problemi koje želimo da rešimo kada je reč o integraciji", istakla je Merkelova, dodajući da Ankara pokazuje "veliku želju da pomogne koliko može i da bude uz nas na konstruktivan način".

***

Turska i Kina su u petak (8. oktobar) potpisale osam sporazuma o jačanju bilateralne trgovine i saradnje na infrastrukturnim projektima, kao i na polju transporta i kulturne razmene. Kineski premijer Ven Đabao, koji je obilazio poslednje destinacije u sklopu svoje evropske turneje, među kojima su bile Grčka, Belgija i Italija, sastao se sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u Ankari. Erdogan je rekao da je bilateralna saradnja na međunarondim pitanjima "za primer", dok je Ven ponovio da Kina priznaje sve veću regionalnu i globalnu moć Ankare.

***

Papa Benedikt XVI sastao se u subotu (29. oktobar) u Vatikanu sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, sa kojim je razmotrio niz pitanja od zajedničkog interesa. Papa je obećao podršku nastojanjima Hrvatske da se pridruži EU. Dvojica zvaničnika takođe su razgovarali o značaju održanja "hrišćanskog identiteta" većinom rimokatoličke Hrvatske. Druge teme na dnevnom redu bile su stanje Hrvata u Bosni i Hercegovini i povratak izbeglica.

***

Glavni pregovarač Hrvatske sa EU Vladimir Drobnjak kaže da bi zemlja trebalo da se fokusira na svoje napore da zatvori šest od 11 preostalih otvorenih poglavlja u pregovorima sa EU. On je to izjavio posle sastanka sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom u četvrtak (7. oktobar) u Briselu. On je rekao da su razgovori sa Unijom "na dobrom putu" i da se bliže okončanju.

(Razni izvori -- 5/10/10-12/10/10)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.