Demohrišćanski blok vodi na izborima u Nemačkoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2009, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demohrišćanski blok vodi na izborima u Nemačkoj

BERLIN - Demohrišćanski blok na čijem čelu je dosadašnji kancelar Angela Merkel ne na današnjim izborima, prema prvim prognozama, osvojila najviše glasova, 33,5 odsto i zajedno sa „prirodnim partnerima" liberalima, koji su dobili 14,5 odsto glasova bi mogla da formira novu vladu, pokazale su prve prognoze i analize, javila je nemačka televizija ZDF.

Prema tim prognozama demohrišćani i liberali mogli da imaju 320 poslaničkih mesta u Bundestagu (donji dom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << parlamenta).

Socijaldemokratska partija (SPD), čiji je kancelarski kandidat bio dosadašnji šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je prema prvim prognozama dobila 23,5 odsto glasova, "Zeleni" 10 i partija Levica 13 odsto glasova, dok na ostale partije otpada 5,5 odsto glasova.

Ovi rezultati su se promolili pošto su u 18 časova zatvorena birališta na kojima su danas, Nemci glasali za 17. posleratni Bundestag i, indirektno, o tome da li će kancelarka Angela Merkel, na čelu demohrišćanskog bloka, uspeti da ostane na toj funkciji, ili će novi šef vlade biti socijaldemokrata Frank-Valter Štajnmajer.

Izbori su protekli mirno, u atmosferi izjednačenih snaga dva bloka, a analitičari procenjuju da će Merkelova, možda, ipak, uspeti da sačuva kancelarsku funkciju i da je osnovno pitanje s kime će deliti vlast- sa "prirodnim partnerima" liberalima, ili, možda, opet sa socijaldemokratama u tzv. "velikoj koaliciji".

Merkel: Postignut izborni cilj

Nemačka kancelarka Angela Merkel, kojoj rezultat današnjih izbora omogućava da ostane šefica vlade, izjavila je večeras da je njena stranka postigla postavljeni cilj i izrazila uverenje da će nova, konzervativno-liberalna vlada, upravo u vreme krize učiniti sve da zemlji bude bolje.

U kratkom govoru u centrali Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Berlinu, Merkelova je izrazila zadovoljstvo jer rezultat izbora znači da je "postignuta stabilna željena većina za novu vladu".

Konzervativne stranke, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU), osvojile su 33,6 odsto glasova, što je dva odsto manje nego pre četiri godine i drugi najgori posleratni rezultat konzervativaca na saveznim izborima.

No, za sastav vlade to je dovoljno, jer su liberali, koje vodi Gido Vestervele postigli najbolji posleratni rezultat osvojivši 14,7 odsto glasova, 4,9 odsto više nego na izborima 2005. godine.

Ističući da nova vlada ima doduše da "rešava mnogo problema", kancelarka je rekla da njena stranka "želi da bude velika narodna partija centra, koja će biti primamljiva za mlade i stare, za zaposlene i poslodavce, da ima ponešto za svakoga".

Štajnmajer: Gorak dan za nemačku socijaldemokratiju

Kandidat Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) za saveznog kancelara, ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer ocenio je da je današnji dan bio "gorak" za nemačku socijaldemokratiju.

Štajnmajer je najavio da će njegova stranka u narednom sazivu Bundestaga kao opoziciona snaga izuzetno kritički pratiti rad nove, konzervativno-liberalne vlade.

SPD je dobila samo 23,7 odsto glasova, što je najgori rezultat ove stranke posle Drugog svetskog rata.

Nekadašnji kancelar Gerhard Šreder 1998. dobio izbore osvojivši 40,9 odsto glasova.

Štajnmajer je danas u centrali SPD-u Berlinu rekao da je današnji rezultat "gorak poraz" i najavio da će preuzeti ulogu šefa frakcije SPD-a u Bundestagu. On do sada uopšte nije bio poslanik u saveznom parlamentu.

Najavio je da će SPD, sada u opoziciji, "pomno paziti na to kako će da radi nova konzervativno-liberalna vlada", dodajući da "sumnja da će taj posao znati da radi dobro".

Pored toga, obećao je da će njegova stranka voditi računa o tome da ne bude povratka na korišćenje atomske energije, o čijem su okončanju odluku svojevremeno donela socijaldemokratsko-zelena vlada, kao i o tome da ne bude ograničenja u sistemu radničkog suodlučivanja.

Pored toga, SPD, kako je obećao Štajnmajer, kao opoziciona stranka namerava posebno da se brine o pravednosti i socijalnoj ravnoteži u društvu, odnosno o tome da "u vreme krize jači snose veći teret u društvu nego slabiji".

Podsećajući da je SPD vladala sedam godina u koaliciji s manjim partnerom, Zelenima, i još četiri godine u savezu sa konzervativcima, Štajnmajer je obećao da će se iz opozicije njegova stranka boriti da ponovo postane "atraktivna za građane".

Prva istraživanja pokazuju da je pre svega opoziciona stranka Levica pridobila mnoge tradicionalne socijaldemokratske birače.

Nemački ambasador u Srbiji o rezultatima glasanja

Nemački ambasador u Beogradu Volfram Mas izjavio je večeras u Beogradu da rezultati parlamentarnih izbora u Nemačkoj neće uticati na spoljnu politiku Berlina, posebno ne kada je u pitanju Srbija.

"Ne očekujem da će ishod izbora uticati na našu evropsku i spoljnu politiku", rekao je ambasador Mas na prijemu priređenom povodom održavanja izbora u Nemačkoj.

"To se posebno odnosi na Srbiju. Sve velike partije u Nemačkoj imaju odlične odnose sa kolegama u Srbiji", dodao je Mas.

Mas je rekao da prve prognoze pokazuju da će Demohrišćanska stranka (CDU) kancelarke Angele Merkel i Liberali biti u prilici da formiraju Vladu.

"Angela Merkel ostaje kancelar, ali će sastav Vlade biti, verovatno, drugačiji", rekao je nemački ambasador.

Mas je ukazao da se tokom izborne kampanje nije bilo sporenja oko spoljne politike Berlina pošto se stranke u Nemačkoj slažu oko ciljeva nastupa te države u međunarodnoj zajednici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.