Datum zavisi od dijaloga BG-PR

Izvor: B92, 20.Feb.2013, 01:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Datum zavisi od dijaloga BG-PR

Berlin -- Dobijanje datuma pregovora o pristupanju Srbije EU zavisi od ishoda dijaloga u Briselu, rekao nemački šef diplomatije Vestervele posle razgovora sa Vučićem.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ispred Srbije mesec i po teških odluka.

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele izjavio je da Nemačka podržava Srbiju na njenom putu ka EU, ali da će odluka o datumu početka pregovora zavisiti od konkretnih rezultata dijaloga Beograda i Prištine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Nemačka neće postavljati nove zahteve, ali neće ni odustati od postavljenih kriterijuma", rekao je Vestervele na konferenciji za novinare posle razgovora s prvim potpredsednikom vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Srbija je na putu ka Evropi i ovo je važna nedelja za Srbiju na njenom putu ka EU. Nemačka podržava evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana i mi želimo da podržimo Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji", rekao je Vestervele.

Berlin, prema njegovim rečima, podržava politički dijalog Beograda i Prištine i želi konkretne rezultate. "Bitno je da se postigne vidljiv i održiv napredak i na osnovu toga ćemo u aprilu proučiti izveštaj Ketrin Ešton", rekao je nemački ministar.

Vestervele je istakao da delovanje nemačke savezne vlade nije samo "prazna priča", već da je praćeno konkretnim rezultatima. "Sve što sam rekao tokom prošle posete Beogradu ispunili smo i održali smo reč", kazao je on.

Vestervele je naglasio i da se za evropsku perspektivu Srbije zalaže ne samo vlada u Berlinu, već i velika većina u Bundestagu. "To nije predmet spora između opozicije i vladajućih stranaka, već postoji zajedinički stav Nemačke, što je važno, imajući u vidu da će se održati izbori" u septembru, kazao je on.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da u Nemačku nije došao da zahteva datum početka pregovora o članstvu Srbije u EU, jer to zavisi od Nemačke i drugih članova EU, ali da je tu da poruči da su vlasti u Beogradu čvrsto opredeljene za evrointegracije i suštinske reforme države.

"Srbija želi najbolje moguće odnose i napredak dinamičnih odnosa koje imamo sa Nemačkom i velikim nemačkim narodom. Znamo da to ne znači samo dobijanje podrške, samo lake i lepe stvari, već i ispunjavanje teških obaveza i sprovođenje nemalog broja politički nepopularnih poteza", rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa šefom nemačke diplomatije Gvidom Vesterveleom.

On je rekao da Srbija želi da nastavi put ka EU, ne zato što je to dogma već zato što je to najbolje za građane Srbije, da Evropska unija znači bolju ekonomiju, pravnu državu i garantovanu vladavina prava.

Mi smo, dodao je, u prethodnih šest meseci preduzeli brojne teške korake i ništa nismo radili u poslednji čas, kao što se to ranije dešavalo, radili smo sve na vreme i mnogo toga u prethodnom periodu uradili. Vučić je dodao da je uveren da će Nemačka poštovati ono što je Srbija uradila, ali i da je "odluka na njima, a ne na nama".

Pred nama su teški razgovori, Nemačka očekuje da Srbija mnogo toga uradi u narednih mesec – mesec i po, naveo je Vučić, dodajući da je uveren u to da će Srbija ispuniti svoje obaveze.

Posebno poglavlje razgovora, prema Vučićevim rečima, bilo je posvećeno razvoju ekonomskih odnosa.

Sastanku sa Vesterveloom prisustvovala je i potpredsednica vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić koja je posle susreta izjavila da Srbija ne sprovodi reforme zbog dobijanja datuma za otpočinjanje pregovora sa EU, već prvenstveno zbog građana, koji žele i zaslužuju da žive bolje. Grubješić je istakla da je srpska delegacija sagovornicima prenela da će se nastaviti sa sprovođenjem reformi u svim oblastima.

"Mi to ne činimo samo zbog dobijanja datuma, već, pre svega, zbog naših građana koji žele i zaslužuju da žive u boljoj i uređenijoj zemlji. To je naš prevashodni zadatak i zbog toga smo danas i sutra ovde", podvukla je Grubješić na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, svi rezultati koje vlada ima posledica su iskrene želje i namere da se Srbija pomeri napred, da postane uređena zemlja koju u Nemačkoj, ali i u celoj Evropi, prihvataju za ravnopravnog partnera.

Pored Aleksandra Vučića i Suzane Grubiješić, u srpskoj delegaciji koja se nalazi u poseti Nemačkoj, su i predsednica Skupštinskog odbora za evropske integracije Milica Delević i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić.

Vestervele je bio drugi Vučićev sagovornik tokom višednevne posete Nemačkoj, koju je započeo susretom sa ministrom odbrane Tomasom de Mezijerom.

De Mezijer je tokom susreta izrazio zadovoljstvo zbog učinka Vlade, posebno zbog rezultata borbe protiv korupcije.

"Dobijanje datuma bio bi važan signal za naše građane", naglasio je Vučić i istakao da je atmosfera tokom razgovora bila pozitivna.

Dvojica ministara su razgovarali i o situaciji na KiM i o ekonomskom napretku Srbije, a Vučić je od nemačkog kolege zatražio da se ne smanjuje broj pripadnika Kfora u srpskim enklavama.

Oni su razgovarali i o bilateralnoj vojnoj i vojno-ekonomskoj saradnji, kao i o učešću naših oficira na kursevima u Nemačkoj.

Tokom susreta bilo je i reči o uvozu mašina za potrebe namenske industrije, što do sada nije bilo moguće. De Mezijer je naglasio da će ova ideja u novim okolnostima biti razmotrena.

Takođe, razgovarali su i o zajedničkom učešću u multinacionalnim operacijama, u jedinicama pod zastavom EU i UN-a.

Ovo je prvi zvanični susret ministara odbrane dveju zemalja posle 11 godina.

Nakon razgovora sa šefom nemačke diplomatije Vučić se obratio i poslanicima Odbora nemačkog Bundestaga za prinadležnosti EU, na čijem je čelu demohrišćanin Gunter Krihbaum.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije je pri tom izjavio da Srbija u aprilu očekuje dva veoma važna izveštaja Evropske komisije, jedan o uspesima postignutim u dijalogu Beograd - Priština i drugi o napretku u ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU, i konstatovao da je u oba procesa aktuelna vlada ostvarila značajne rezultate.

Zahvalivši se članovima Bundestaga na pozivu, potpredsednik Vučić je istakao da oba izveštaja imaju za cilj da ubede Savet ministara da Srbija zaslužuje da počne pregovore o pristupanju sa Evropskom unijom u junu 2013. godine.

On je podsetio da je Srbija svoj veoma težak put ka EU započela pre trinaest godina, da je morala da pokrene bolne ekonomske reforme i obnovi svoje institucije, ali i da se bavi visokim političkim pitanjima.

Napredak koji je Srbija do sada postigla bio je spor, ostavljajući građane Srbije razočarane, jer su počeli da veruju da je pridruživanje EU političko pitanje, a ne pitanje napretka i boljeg života, kazao je Vučić istakavši da aktuelna Vlada Srbije nije čekala poslednji trenutak da nešto uradi.

"Počeli smo da radimo od prvog dana formiranja Vlade i postigli značajne rezultate u ispunjavanju uslova i kriterijuma važnih za dobijanje datuma za pridruživanje EU i to za samo sedam meseci", kazao je Vučić, a navodi se u saopštenju iz Kancelarije za odnose s medijima Vlade Srbije.

U odboru nemačkog parlamenta je 14 poslanika demohrišćana Merkelove, osam opozicionih socijaldemokrata, pet iz vladajućih liberala, četiri iz opozicione Levice, naslednice bivših istočno-nemačkih komunista i četiri iz opozicione partije Zeleni, čija je “ikona“ bio nekadašnji šef nemačke diplomatije Joška Fišer.

Tu je još i 16 poslanika iz Evropskog parlamenta, različitih političkih orijentacija, ali, uglavnom, sličnih pogleda na pitanje Kosova i Srbije.

Na kraju dana predviđeno je da prvi potpredsednik srpske vlade govori u fondaciji Robert Boš, na konferenciji posvećenoj evropskoj integraciji Balkana. Srpska delegacija ima težak zadatak u osetljivom trenutku za evropsku budućnost Srbije - uoči odluke o dobijanju datuma za početak pregovora s EU.

Vučić je, uoči odlaska u Berlin, izjavio za "Večernje novosti" da će svojim sagovornicima jasno reći da je Srbija zaslužila da dobije datum za početak pregovora sa EU.

Podsetimo, Vučić, za koga nemački mediji pišu da je ''novi, jaki čovek'' Srbije, jesenas je ''probio led'' i kao prvi član nove vlade posetio Berlin.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vestervele posle sastanka sa Vučićem: "Dobijanje datuma zavisi od Dačića i Tačija" (FOTO)

Izvor: S media, 20.Feb.2013

U zdanju Ministarstva spoljnih poslova Nemačke u Berlinu održan je sastanak potpredsednika Vlade i ministra odbrane Srbije Aleksandra Vučića sa šefom nemačke diplomatije Gvidom Vesterveleom. Oni su, kako je ranije najavljeno, razgovarali o evropskoj perspektivi Srbije, napretku u političkom dijalogu...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.