Da li će Angela Merkel sahraniti ideju o razmeni teritorija?

Izvor: Vesti-online.com, 26.Apr.2019, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će Angela Merkel "sahraniti" ideju o razmeni teritorija?

"Meni se čini da je glavna poruka i glavna svrha ovog sastanka da se završi priča oko podele zato što se Nemačka, i kancelarka Angela Merkel lično, odavno protivila tome. To je, dakle, glavni cilj, da iskomunicira tu poruku. Zbog toga je Nemačka na taj skup pozvala i Francusku, koja je bila mnogo više ambivalentna, da bi 'sahranili' tu ideju o podeli", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Florijan Biber, ekspert iz Centra za studije jugoistočne Evrope Univeziteta u Gracu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

- Naravno, moramo videti da li će Nemačka ponuditi neki drugi plan ili put kako spasiti taj dijalog Srbije i Kosova koji treba da vodi u nešto konstruktivno jer ako se samo kaže - nema podele, nema promene granice - to možda sprečava destruktivni razvoj koji smo imali prethodnih pola godine, ali ne nudi alternativu za neki drugi izlaz - komentariše Biber kakva su očekivanja od sastanka predsednika i premijera Srbije i Kosova u Berlinu 29. aprila sa Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Najviši srpski zvaničnici gotovo simultano prethodnih dana izjavljuju da od skupa od Berlinu, koji je sazvala nemačka kancelarka Angela Merkel, ne očekuju ništa posebno. Predsednik Srbije Vučić u tom kontekstu, tokom posete Kini, izjavio je da "zovu svaki dan". On je i pre desetak dana izjavio da "nas očekuju teški razgovori s albanskim predstavnicima, a da neće biti laki ni s Merkelovom i Makronom".

- U Berlinu jedino očekujem početak zahteva za novi format, gde bi cilj trebalo da bude priznanje nezavisnosti, a da Srbija ne dobije ništa - rekao je Vučić. On, kako je naveo, očekuje najveći pritisak do sada kada je u pitanju rešenje kosovskog problema.

Florijan Biber dodaje da je imao uvid u medijske spekulacije o tome da će u Berlinu biti ponuđen nekakav plan takozvanog dvostrukog suvereniteta na severu Kosova, što podseća na rešenje za Brčko (distrikt u Bosni i Hercegovini koji ne potpada pod izričiti suverenitet nijednog od dva bh. entiteta), odnosno, na Zajednicu srpskih opština (na Kosovu), ali smatra da se to teško može zamisliti i da je, istorijski gledano, bio neuspeo svaki pokušaj podele suvereniteta nad nekom teritorijom u kojoj učestvuju dve države.

Ne znamo za sada da li je to jedina ponuda, kaže Biber, koji dodaje još jedan znak pitanja:

- Da li Nemačka ima dovoljno težine da nametne ili sugeriše neko alternativno rešenje? To pitanje se postavlja zato što ima tumačenja da se približava kraj političke karijere kancelarke Merkel. Ja nemam odgovor na to pitanje. Verovatno će glavni uspeh samita u Berlinu biti sprečavanje ideje takozvanog razgraničenja, ali da li će biti uspeha u pronalaženju ili sugerisanju nekog drugog rešenja - u tom pogledu sam pre skeptičan nego optimističan - kaže Biber.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.