Četrdeset odsto Njemaca želi ostavku Merkel zbog izbjegličke krize

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Jan.2016, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četrdeset odsto Njemaca želi ostavku Merkel zbog izbjegličke krize

Četrdeset odsto Nijemaca želi da kancelarka Angela Merkel podnese ostavku zbog njene politike prema izbjeglicama, pokazuju danas objavljeni rezultati ankete agencije "Insa" za magazin "Focus".

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 2.047 građana od 22. do 25 januara.

Ovo je jedna od naznaka nezadovoljstva sa politikom "otvorenih vrata" kancelarke Merkel, prema izbjeglicama koje bježe sa ratom razorenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << područja i bijede na Bliskom istoku i u Africi.

Merkel, koja je bila na vrhuncu popularnosti početkom prošle godine, posljednjih je mjeseci u velikoj mjeri ostala usamljena dok je koalicioni partneri pritiskaju da zauzme čvršće mjere prema tražiocima azila.

Odgovarajući na pritisak, konzervativni CDU Angele Merkel i lijeve socijaldemokrate, SPD, dogovorili su u četvrtak, 28.januara, da postrože pravila za dobijanje azila u nadi da će se smanjiti pritisak na njihovu zemlju.    

Prema rezultatima, 45,2 odsto anketiranih smatra da Merkelina politika prema izbjeglicama nije razlog da ona podnese ostavku.

Njemačka je prošle godine primila 1,1 miliona lica koja su zatražila azil.

Drugo pak istraživanje objavljeno danas, iz Elector istraživačke grupe, pokazuje da je podrška konzervativnom bloku njemačke kancelarke i dalje stabilna na 37 posto, što je doduše za pet posto manje nego što je bilo u septembru kada je podrška iznosila 42 posto.

Podrška Socijaldemokratama prema ovom istraživanju nepromijenjena je u odnosu na septembar i iznosi 24 posto.

Istraživanje Elector grupe je pokazalo i da ekstremno desna Alternativa za Njemačku (AfD) koja je antimigranstki opredjeljena uživa 11 posto podrške.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.