CSU počeo savetovanje, gost Viktor Orban

Izvor: BKTV News, 04.Jan.2018, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CSU počeo savetovanje, gost Viktor Orban

CSU počeo savetovanje nekoliko dana pre razgovora s partijom Angele Merkel o eventualnoj koaliciji.

Rukovodstvo Hrišćansko-socijalne unije (CSU) započelo je danas redovno savetovanje na kojem bi trebalo da definišu pozicije stranke uoči početka razgovora sa CDU Angele Merkel o eventualnom formiranju koalicione vlade, a na skup je pozvan mađarski premijer Viktor Orban, najveći oponent Angele Merkel >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << u EU.

Kako prenosi Politico.eu, u nedelju će CDU nemačke kancelarke Angele Merkel započeti pregovore sa Socijaldemokratskom partijom o tome da li će započeti zvanične pregovore za formiranje još jedne "velike koalicije".

Ukoliko pregovori propadnu, u Nemačkoj će najverovatnije biti održani novi izbori, a nije sigurno da će CDU ostati ujedinjena sa CSU ukoliko bude pokrenuta kampanja za nove izbore.

Na početku savetovanja CSU pažnju javnosti izazvalo je najavljeno gostovanje mađarskog premijera Viktora Orbana, koji podržava strogu politiku CSU prema izbeglicama.

Prisustvo Orbana, koji važi i kao najveći kritičar izbegličke politike Angele Merkel, u javnosti je protumačeno kao pokušaj CSU da se dodatno profilira kao stranka koja se nalazi desno od CDU, prenosi Hina.

Jedan od šefova CSU-ove grupe u Bundestagu Štefan Miler najvio je kako će rukovodstvo stranke sa Orbanom, koji važi i kao žestoki protivnik politike Brisela, razgovarati i o budućnosti EU.

"Viktor Orban je izabrani premijer jedne članice EU. Svima nam je jasno da politika sve jačeg upliva Brisela u nacionalne sfere po receptu ''više EU-a'' mora biti prekinuta", rekao je Miler za nemačke medije.

Kao gost na zatvorenoj sednici, koja se održava u Seeonu očekuje se i britanski ministar privrede Greg Klark sa kojim CSU želi da ispita modalitete očuvanja trenutno prisnih privrednih veza, i nakon Brexita.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.