CDU ni da čuje za datum Srbiji

Izvor: B92, 19.Maj.2013, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"CDU ni da čuje za datum Srbiji"

Beograd -- U ovom trenutku, poslanici CDU ne žele ni da čuju za davanje datuma Srbiji, čak i sporazum smatraju samo fasadom, kaže profesor FPN Predrag Simić.

CDU (Hrišćansko-demokratska unija) je većinski partner u vladajućoj koaliciji u Nemačkoj, koju predvodi Angela Merkel

Iz toga sledi zahtev da se pripremi zakon o implementaciji, jer je jasno da se ne može mnogo šta implemantirati do juna. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Profesor Simić kaže da ima dosta strepnji u Beogradu kako će proteći poseta ministra Vestervela, kao i uoči posete kancelarke Angele Merkel 2011. godine.

"Hrvatska ulazi u EU 1. jula, a poznato je da se vrata EU zatvaraju za narednih 10 godina. U ovom trenutku bi otvaranje pregovora sa Srbijom bio dobar znak za Srbiju iako bi ti pregovi dugo trajali. Pored Nemačke ima još zemalja koje imaju preča posla od proširanja. Otvaranje pregovara sa Srbijom ima još uvek tu simboliku da se EU atraktivna za neke zemlje, za rešavanje nekih pitanja. Ako datum izostane, ta logika će prekinuti da važi, kaže Simić.

Bivši ambasador Srbije u Parizu dodaje da u SAD i dalje preovladava mišljenje da Beograd treba da da više nego Priština.

"U Briselu se razmišlja da ukoliko Beograd i Priština ne postignu sporazum, a ima razloga da Priština zateže do krajnjih granica, sama EU, odnosno predstavnica za spoljnu politiku Ketrin Ešton preuzeće ulogu arbitra, što je malo sporno, i da će ona napraviti zvanično tumačenje onoga što je postignuto i oko čega Dačić i Tači ne mogu da se usaglase jer da drugačije tumače", rekao je Simić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SIMIĆ: CDU ni da čuje za datum Srbiji!

Izvor: Telegraf.rs, 19.Maj.2013

U ovom trenutku poslanici vladajuće nemačke partije ne žele ni da čuju za davanja datuma Srbiji, čak i sporazum smatraju samo fasadom, kaže prosefor FPN Predrag Simić

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.