„Apsolutno jasne“ poruke Berlina

Izvor: S media, 23.Dec.2011, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Apsolutno jasne“ poruke Berlina

Kako je Danasu potvrdilo više sagovornika, teme razgovora savetnika nemačke kancelarke Angele Merkel Kristofa Hojzgena sa bliskim saradnicima predsednika Borisa Tadića bile su kandidatura, sever Kosova i ekonomska saradnja dve zemlje. Akcenat je bio na kriterijumima koje je Nemačka odredila Srbiji za sticanje statusa kandidata.

Danasovi nemački izvori upozoravaju da je „kredibilitet vlasti u Beogradu, u očima Berlina, drastično opao, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je urađeno malo, gotovo ništa, po pitanju stvari poznatih još od avgusta“, kada je Angela Merkel bila u zvaničnoj poseti. Nepoverenje je posebno poraslo zbog negativnih izjava u vezi s Nemačkom, koje su državni zvaničnici i uticajni političari u Beogradu davali nakon odluke Saveta EU da odloži izjašnjavanje o kandidaturi, upozoravaju naši sagovornici.

Galuči: SAD i Nemačka bi da se Srbija odrekne Kosova

Mas: Nismo tražili da Srbija prizna Kosovo

Mihael Erke: Srbija zaslužila ohrabrenje

Utisak u Berlinu je da se iz srpskih vlasti emituju poruke, i domaćoj i inostranoj javnosti, da Nemačka ima nešto protiv Srbije i da radi na njenu štetu, kao i na štetu predsednika Borisa Tadića i vladajuće DS. „To nije tačno. Berlin nema nijedan jedini interes da bude protivnik Beogradu. Naprotiv, stabilnost i razvoj Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju kao verovatnu ključnu zemlju, od najvećeg su značaja“, izričiti su izvori Danasa iz nemačkih diplomatskih krugova.

Kako naglašavaju, Nemačka želi da Srbija početkom marta dobije status kandidata, pri čemu neće odustati od svojih bazičnih principa u vezi s Kosovom. Upravo to je Kristof Hojzgen i želeo da u direktnom razgovoru objasni svojim sagovornicima - članovima Tadićevog kabineta i ministru spoljnih poslova Vuku Jeremiću.

Kako je više puta ponovila kancelarka Merkel, Srbija može do statusa pod uslovom da uspostavi „razumnu robnu razmenu s Kosovom“, kontrolu nad prelazima „između dve zemlje“ i da počne proces ukidanja „paralelnih struktura“ na severu KiM.

(Danas)
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.