Angela Merkel – kompleksna ličnost

Izvor: Deutsche Welle, 20.Sep.2016, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Angela Merkel – kompleksna ličnost

Angela Merkel od A do Š: u svom „Merkel-leksikonu“ Andreas Rinke pokušava da objasni nemačku kancelarku. U intervjuu za DW, taj novinar objašnjava sa čime se sve suočio istražujući lik i delo šefice nemačke vlade.

DW: Nemačka kancelarka Angela Merkel već je prilično poznata osoba. Zašto >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << je svetu potrebna još jedna knjiga o njoj?

Andreas Rinke: Svetu je ova knjiga potrebna zato što se radi o sasvim drugačijem pristupu kojim se pokušava da se objasni političarka i (barem u osnovi) Merkelova kao čoveka. Odatle i forma leksikona – već postoji čitav niz biografija. Ali kao što se već pokazalo i prošle godine, još ima veoma mnogo nepoznanica oko toga šta tu ženu pokreće i zašto deluje onako kako deluje. To je postalo naročito vidljivo tokom izbegličke krize.

I, šta onda pokreće tu ženu?

Ako posmatramo izbegličku krizu, onda postoje dve-tri pokretačke snage koje su odredile njenu poziciju. Kao prvo, htela je da očuva slogu unutar Evrope. Svako može za sebe da proceni da li joj je to uspelo ili nije. U svakom slučaju, Merkelova nije htela da zatvori granice jer je mislila da će, ukoliko centralna i najvažnija država zatvori svoje granice, to izazvati domino-efekat u Evropi.

Andreas Rinke, autor knjige „Merkel-leksikonu“

Druga pokretačka snaga jeste sigurno njeno hrišćansko vaspitanje u roditeljskom domu. Svest o tome da bi trebalo da se pomogne drugima. Ona je na to već vrlo rano upućivala, još devedesetih godina, prilikom prihvatanja ratnih izbeglica iz Jugoslavije. Govorila je da postoji humanitarna odgovornost. Baš kao i tada, ona je i sada rekla da je to samo pomoć na određeno vreme, ali i da bogate zemlje kao što je Nemačka ili EU moraju da budu spremne da pruže pomoć. I onda je tu naravno još i iskustvo iz DDR-a – osećaj da je Zapadna Nemačka tada pomogla Istočnoj Nemačkoj i da izolacija i podizanje granica ljude ne može da spreči da idu tamo gde žele da budu.

Vaša knjiga puna podataka složenih po abecedi. Koji od njih najbolje opisuje Angelu Merkel kao čoveka?

To je teško reći. Nije to jedan jedini podatak, već kombinacija tih više od 300 pojmova. Zato i napomena u knjizi da niko, pa ni posmatrači ili novinari, nikada ne može kompletno da opiše nekog čoveka. Mi samo posmatramo, i to s relativno bliske distance. Ja doduše posmatram brojne termine koje ona ima kao kancelarka ili šefica CDU, ali to je na kraju krajeva samo pokušaj približavanja. Osnovna ideja ove knjige jeste da se sastavi slagalica od što je moguće više tih pojedinih aspekata u jednu kompletnu sliku.

Ono što smatram fascinantnim jeste da se, nakon jedanaest godina otkako je na dužnosti, može reći da su toj kancelarki zamerali različite i kontradiktorne načine ponašanja, da su ih delimično pozdravljali, a delimično kritikovali. Neki kažu da popušta pred pritiskom, drugi tvrde da nije u stanju da donosi oduke, a neki opet kažu da je tvrdoglava i da ne odstupa od svojih načela. Ta slika formirala se tokom prošle godine, u jeku izbegličke krize. Posebno me je motivisala želja da objasnim to kako se kod Merkelove mogu pronaći svi elementi u različitim područjima politike – u zavisnosti od toga s kim vlada i toga kakvo je političko okruženje u svetu i Evropi. Evropski aspekat bio je odlučujući za ovih jedanaest godina kancelarstva Angele Merkel.

Na Guglu se, što se tiče kancelarke, u poslednje vreme sve češće postavlja pitanje: Ko je Angela Merkel? Koji je Vaš odgovor?

Pokušao sam da taj odgovor „upakujem“ na 400 stranica. Angela Merkel je vrlo kompleksna političarka. Ona se sastoji od mnoštva pojedinačnih aspekata, s jakim porivom da ima moć, da kreira, stvara i oblikuje. To je žena za koju, baš kao i za njenog prethodnika (Gerhard Šreder, prim. red), uopšte nije kontradiktorno da ima principe, da nastupa humanitarno i istovremeno poseže za političkom moći. Jer samo moć daje šansu da se s njom nešto i promeni.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.