Angela Merkel ka četvrtom mandatu, stopama Helmuta Kola

Izvor: RTS, 21.Nov.2016, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Angela Merkel ka četvrtom mandatu, stopama Helmuta Kola

Objava Angele Merkel da će se četvrti put kandidovati za mesto kancelarke Nemačke odjeknula je posebno u evropskim zemljama. Uspe li, Merkelova će poput nekadašnjeg mentora Helmuta Kola vladati 16 godina.
Angelu Merkel nije slomila izbeglička kriza. Nije ni prethodna pretnja Gregzitom. Izgleda neće ni Bregzit. Rejting joj raste. Njenu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << partiju podržava 32 odsto građana, kancelarku 71 odsto. Nemačka štampa zato pita – da neće posle svih uspeha da ode u kuhinju i mužu peče kolač od šljiva?

"Kritičari smatraju da je to rizik i za nju lično i rizik za njenu partiju da možda ostane bez vlasti, ali, s druge strane, mnogi smatraju njenu kandidaturu pozitivnom, uzimajući u obzir sve krize sa kojima se suočava EU i očekivanja da ona kao jedan iskusan lider može da reši te krize ili bar da bude faktor stabilnosti u EU", ističe dopisnik Politike iz Nemačke i saradnik RTS-a Nenad Radičević.
Mediji je već nazivaju novim liderom slobodnog sveta. Američki naročito, posle izbora Donalda Trampa za predsednika. Groteskno – odgovara Merkelova. Pred njom su ipak veliki izazovi. Odnosi sa Trampovom Amerikom, Velikom Britanijom van Evropske unije, izbeglice.
"Imajući u vidu njenu veliku popularnost u Nemačkoj i da je ona neko od koga će se u narednom periodu očekivati remodeliranje EU", kaže Dragan Đukanović iz Centra za međunarodnu politiku.

Probleme su kancelarki pravili i politički saveznici i protivnici na domaćem terenu. Sada su pacifikovani. Socijaldemokrate će početkom sledeće godine dati novog predsednika – Franka Valtera Štajnmajera. Bavarski demohrišćani prave obrt – od žestokih kritičara do najvećih pristalica.
"Procena bavarskih demohrišćana u Minhenu je da upravo sa Angelom Merkel taj blok može da ostane na vlasti i na saveznom nivou. U tom smislu se može sagledati da će sadašnja velika koalicija ostati na vlasti i u četvrtom mandatu Angele Merkel", ukazuje Radičević.
Srbija na to ne bi mogla da se požali.
"U proteklih nekoliko decenija nismo imali nikoga ko je blagonakloniji prema Srbiji i srpskoj spoljnoj politici nego što je to Merkelova. Meni se čini da će u tom kontekstu to biti značajna korist za Srbiju, ako dođe do kontinuiteta nemačke administracije", rekao je Đukanović.
Angela Merkel je na vlasti nasledila svog političkog mentora Helmuta Kola. Ako joj Nemci i ovoga puta budu naklonjeni, naslediće i njegov staž – 16 godina na vlasti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.