Angela Merkel „Tajmova“ ličnost godine

Izvor: Capital.ba, 09.Dec.2015, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Angela Merkel „Tajmova“ ličnost godine

BERLIN, Izbor njemačkog kancelara Angele Merkel za ličnost godine magazina „Tajm“ je podsticaj za njen rad, izjavio je danas u Berlinu njen portparol Štefan Zajbert. „Siguran sam da će kancelarka cijeniti ovo kao podsticaj za svoj rad“, rekao je Zajbert na redovnoj konferenciji za novinare. Urednik „Tajma“ Nensi Gibs napisala je u obrazloženju odluke da se Merkelova nametnula kao „nezamjenjiv igrač“ u situaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << kada se zbog ekonomske i migrantske krize u EU postavlja pitanje da li taj blok može da opstane. „Zbog toga što je zatražila od svoje zemlje više nego što bi se usudila većina političara, zbog toga što se odlučno protivila tiraniji, kao i zbog toga što je pokazala čvrsto moralno rukovođenje u svijetu u kojem je toga sve manje, Angela Merkel je `Tajmova` ličnost godine“, napisala je Gibsova. Merkelova, koja je na vlasti u Njemačkoj od 2005. godine, opisana je kao najuticajniji političar na planeti. „Tajm“ je ukazao na liderstvo koje je ona iskazala u rješavanju krize u Ukrajini i kada je poželjela dobrodošlicu izbjeglicama u Njemačkoj „uprkos refleksu da se zalupe vrata, podignu zidovi i da se ne vjeruje nikome“. Ona je trijumfovala ispred nekoliko kandidata, među kojima su bili američki predsjednički kandidat Donald Tramp i lider „Islamske države“ Abu Bakr al Bagdadi. Merkelova je prva žena koja je proglašena za „Tajmovu“ ličnost godine kao pojedinac u posljednjih 29 godina. Prošle godine, ovu „Tajmovu“ titulu ponijeli su ljekari koji su se borili protiv ebole, kao i ljudi koji su preživjeli ovu bolest. Među prethodnim pobjedinicima su Adolf Hitler, Josif Visarionovič Staljin, Mahatma Gandi, Vinston Čerčil i Ričard Nikson.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Angela Merkel ličnost godine magazina TIME

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Dec.2015

U godini sve brojnijih i težih svjetskih izazova, magazin Time proglasio je njemačku kancelarku Angelu Merkel za ličnost 2015. godine..."Gledajući na izbjeglice kao na žrtve koje treba spasiti a ne vratiti nazad, žena koja je rasla iza 'željezne zavjese' opredijelila se za slobodu. Kćer pastora...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.