Angela Merkel: Sve, sve, ali kolači...

Izvor: B92, 04.Avg.2013, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Angela Merkel: Sve, sve, ali kolači...

Nemačka kancelarka Angela Merkel koja, po anketama, bez obzira na afere u redovima svojih demohrišćana i američko špijuniranje, i dalje važi za neprikosnoveng favorita, pokazaće u izbornoj kampanji da je i supruga i domaćica, osim toga što je političarka i fizičarka.

Merkel će u centru "vruće kampanje" stajati, ne samo kao političar, već, kao čovek - supruga i domaćica, čiji se muž retko "žali" na njene kulinarske i domaćičke sposobnosti, saznaje magazin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Fokus" iz jednog predizbornog prospetka njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

U prospektu na 24 strane više od 60 miliona nemačkih birača mogu da saznaju o "deset razloga zašto da biraju demohrišćane", ali i o Angeli Merkel, privatno.

U ovom prospektu, koji još nije obavljen, a u koji je "Fokus" imao uvid, muž kancelarke, profesor Joahim Zauer se retko žali na njene kulinarske veštine, recimo, na čorbu od krompira ili rolnice.

"Moj muž se retko žali. Jedino zbog kolača, jer je za njega uvek malo preliva. On je, jednostavno, sin poslastičara", kaže Merkel svojim biračima o svom mužu Zaueru, rođenom 1949. godine u Hozenu, mestu koje Lužički Srbi zovu Hoznja.

Zauer je sin jednog poslastičara, doktor kvantne hemije s ogromnim profesionalnim iskustvom - evropskim i američkim, otac dva odrasla sina iz prvog braka i, deda.

Povodom braka, Merkel kaže da njen prvi brak iz studentskih godina, na žalost, nije mogao dugo da izdrži, a tek na polovini prospekta dolazi na red politika i "10 razloga za CDU".

Merkel se trenutno nalazi na godišnjem odmoru sa suprugom, a vruća faza izborne kampanje, u kojoj sve teme mogu postati izborne i u kojoj se može voditi i "rat plakatima", tek se očekuje.

Za razliku od nje, koja svojim biračima želi da se predstavi i kao obična žena – domaćica i supruga, njen "izazivač", kancelarski kandidat Socijaldemokratske partije (SPD) Per Štajnbrik i njegove socijaldemokrate su u svojim izbornim prospektima izabrali baš Angelu, kao antireklamu, i bili kritikovani.

Partija SPD našla se na udaru eksperata za promociju i marketing zbog par predizbornih plakata na kojima se nalazi Merkel, između ostalog, kako "pretura" po sovojoj crvenoj tašni, a ispod piše "privatna sfera-nepoznat teren za Angelu".

Eksperti smaraju da je, uzimati Angelu za promociju sopstvenih političkih ideja, "prilično glupo".

"Nju staviti na plakat, kako bi se agitovalo za sopstvenu političku poziciju je jedna prilično glupa ideja", smatra bivši kreativni direktor međunarodne agencije za promociju "Grey" Frank Dofajde, prenose nemački mediji.

Dofajde kaže da ne razume zašto SPD ne "igra" na kartu jakih strana svog kancelarskog kandidata Štajnbrika, a to su njegove privredne i finansijske kompetencije.

Štefan Vahtel iz frankfurtske agencije "Exoert Exsekutive" kaže da poruku SPD-a niko živi ne razume.

"Osim toga, žene preturaju po svojim tašnama i to je stereotip, koji skoro da ima nivo muškog vica", smatra ovaj ekspert za promociju i javno predstavljanje ličnosti.

Kako će izgledati postizborna koalicija u Berlinu, otvoreno je pitanje, ali se zato zna da bi Nemci, kada bi direktno mogli da biraju kancelara, ponovo želi Angelu Merkel - više od polovine.

Za Štajnbrika, koji će joj 22. septembra "izaći na megdan", glasalo bi svega oko 20 odsto, pokazuju poslednje ankete.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Angela Merkel: Sve, sve, ali kolači...

Izvor: B92, 04.Avg.2013

Nemačka kancelarka Angela Merkel koja, po anketama, bez obzira na afere u redovima svojih demohrišćana i američko špijuniranje, i dalje važi za neprikosnoveng favorita, pokazaće u izbornoj kampanji da je i supruga i domaćica, osim toga što je političarka i fizičarka...Merkel će u centru "vruće...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.