Angela Merkel: EU je iskreni partner Turske

Izvor: Blic, 01.Nov.2012, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Angela Merkel: EU je iskreni partner Turske

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u razgovoru sa turskim premijerom Tajipom Redžepom Erdoganom obećala podršku Turskoj u pregovorima o članstvu u EU, kao i pomoć u rešavanju problema sirijskih izbeglica sa kojima se Turska suočava zbog sukoba u susednoj zemlji.

Na konferenciji za štampu održanoj posle sastanka, Merkelova je poručila da iskreno želi da dođe do unapređenja u razgovorima o članstvu Turske u EU, iako se tome protivi njena partija CDU koja se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zalaže za svojevrsno "privilegovano partnerstvo", navodi Rojters.

Erdogan je pak ponovio da je odluka o prijemu podeljenog Kipra u EU bila pogrešna i da mu je Angela Merkel ranije rekla da i ona misli da je pogrešno što je jedna podeljena zemlja primljena u Uniju.

- Takva država ne postoji. Mi priznajemo Severni Kipar kao državu mada drugi to možda ne čine. Greška je bila što je Južni Kipar primljen u EU... i ta greška postaje sve veća - rekao je Erdogan, prenosi radio Dojče vele.

Druga tema razgovora nemačke kancelarke i turskog premijera bio je sukob u Siriji i problem sirijskih izbeglica koji, po Erdoganovim rečima, u velikoj meri opterećuje Tursku.

Erdogan je zatražio podršku Nemačke u rešavanju tog problema, a kancelarka je potvrdila da je to ozbiljan problem za Tursku i ponudila humanitarnu pomoć.

- Mi osećamo odgovornost za bezbednost Turske - rekla je Merkelova imajući u vidu da je Nemačka NATO partner.

Tokom konflikta u Siriji koji traje već 19 meseci, Turska je prihvatila više od 105.000 izbeglica, kao i pripadnike sirijske opozicione vojske i političkog rukovodstva u egzilu.

Erdogan se nalazi u trodnevnoj poseti Berlinu tokom koje je otvorio novu tursku ambasadu i sastao sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Gvidom Vesterveleom, a mediji su preneli da je njegova najsnažnija poruka bila da Turska najkasnije do 2023. godine, tačno na 100-godišnjicu osnivanja Turske Republike, mora postati član Evropske unije (EU).

Danas je više hiljada kurdskih demonstranata protestovalo ispred Brandenburške kapije protiv Erdoganove posete.

Nemačka je najveći trgovinski partner Turske u okviru EU i u njoj živi oko tri miliona Turaka.

Povezane vesti: Lideri se dogovorili - EU uvodi nadzor banaka Turski premijer završio posetu BiH Merkelova: EU na jesen očekuje puno posla Merkel želi novi Sporazum o EU Štednja jede radna mesta u Evropskoj uniji

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.