Angela + Mario = ekonomska politika

Izvor: B92, 04.Jul.2012, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Angela + Mario = ekonomska politika

Rim -- Premijer Italije Mario Monti rekao je pre sastanka sa Angelom Merkel da njih dvoje žele da pokrenu privredni rast, ali ne "po cenu budžetske discipline".

Monti je za jedan nemački list rekao da je, nakon prošlonedeljnog samita EU u Briselu, štampa trebalo da napiše "Angela + Mario = korak ka evropskoj ekonomskoj politici".

Nemački dnevnik piše da je Monti odbacio navode da postoje duboke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razlike između njega i nemačke kancelarke po pitanju objedinjavanja dugova evrozone.

On je objasnio da, iako se Italija zalaže za privredni rast, ona ne želi da on bude ostvaren "po cenu budžetske discipline", koju propagira Merkelova.

Objedinjavanje dugova evrozone, u obliku evroobveznica, mora biti praćeno povećanom budžetskom kontrolom na evropskom nivou, rekao je Monti.

"Potrebno nam je delimično objedinjavanje dugova, ali i centralizovanija kontrola nacionalnih budžeta. Bez odgovarajuće kontrole, bilo bi neodgovorno opteretiti druge delom sopstvenog duga. Nemačka i Italija dele isti stav po tom pitanju i spremne su da se odreknu nacionalnog suvereniteta", dodao je on.

Monti je naveo da je u Briselu putem "klasičnog pregovaračkog metoda" doprineo "rastu i finansijskoj stabilnosti" u Evropi.

Premijer je priznao da njegova vlada smatra da je "nemoguće reformisati državu od korena do vrha u roku od jedne godine i četiri meseca", ali da se nada da će vlada "izvesti Italiju iz finansijske krize i usmeriti je ka putu rasta".

Merkelova i Monti će nakon razgovora u Rimu održati zajedničku konferenciju za štampu.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.