50 godina od pomirenja FRA-NEM

Izvor: B92, 08.Jul.2012, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

50 godina od pomirenja FRA-NEM

Rems -- Povodom obeležavanja 50. godišnjice pomirenja Francuske i Nemačke, Fransoa Oland i Angela Merkel naglasili da njihovo prijateljstvo ničim ne može biti narušeno.

Merkelova i Oland održali su govore ispred katedrale u Remsu, gradu u kojem su 8. jula 1962. godine tadašnji predsednik Francuske Šarl de Gol i nemački kancelar Konrad Adenauer postigli dogovor o pomirenju dva naroda.

Komentarišući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jučerašnje skrnavljenje grobova nemačkih vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu, na groblju Sent-Etjen-Arnes u severnom delu Francuske, Oland je naglasio da "nijedna mračna sila" ne može da pokvari duboko nemačko-francusko prijateljstvo.

"Naše prijateljstvo inspiriše Evropu. Mi ne želimo da držimo lekcije, nameravno samo da damo primer" rekao je Oland .

"Živelo francusko-nemačko prijateljstvo" rekla je Merkelova na francuskom, odogovarajući na Olandov govor.

Obeležavanje godišnjice francusko-nemačkog pomirenja dešava se u trenutku ozbiljne ekonomske krize u Evropi, koja se održava i na odnose Nemačke i Francuske, navodi agencija Frans pres.

U sapoštenju Jelisejske palate navodeno je da bi ovaj trenutak trebalo da bude "prilika da se potvrdi snaga francusko-nemačkog prijateljstva" kao i da se podseti na događaj koji je obeležio "kolektivno sećanje" dva naroda i cele Evrope.

Na samitu šefova država i vlada zemalja EU održanom u Briselu 28. i 29. juna, Oland je dao do znanja da želi da izađe iz tradiconalnog "tet a tet" odnosa Francuske i Nemačke, i podržao zahteve Italije i Španije.

Fransoa Oland je juče u razgovoru za francuski dnevnik Union potvrdio taj stav i naglasio da u Evropi ne treba sve da bude određeno francusko-nemačkim odnosima, jer se tako drugim evropskim parnterima oduzima pravo da učestvuju u donošenju važnih odluka.

Angela Merkel je juče izjavila da su pre 50 godina De Gol i Adenauer "imali hrabrosti" za nov pčetak koji je na međunarodnom nivou doveo do jednog od "najvažnijih prijateljstava".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.