Zapad nije spreman da pomogne Rusiji u uspostavljanju primirja u Siriji

Izvor: Vostok.rs, 20.Avg.2012, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapad nije spreman da pomogne Rusiji u uspostavljanju primirja u Siriji

20.08.2012. -

Zapadni parneri Rusije iz sastava „Grupe za delovanje“ za Siriju, kako se ispostavilo, nisu spremni da pomognu uspostavljanju primirja u ovoj zemlji. Najavljen za petak susret u ovom sastavu uz učešće predstavnika pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, Turske, Iraka, Kuvajta, Katara i EU odložen je na neodređeno vreme.

Rusija je inicirala održavanje susreta u UN na nivou ambasadora. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Ona je u isto vreme pripremila nacrt izjave, u kojoj formuliše svoje inicijative: da se pozovu konfrontirajuće strane na uspostavljanje u najkraćem roku prekida vatre i da se od njih zahteva imenovanje opunomoćenih predstavnika za vođenje mirovnih pregovora.

Neke članice „Grupe za delovanje“ izrazile su spremnost za susret i diskusiju o ruskom nacrtu dokumenta. Zapadni predstavnici iz sastava „Grupe za delovanje“ izjavili su o svojoj nespremnosti, uz navođenje raznih argumenata i predloga. Organizator susreta, stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin nije oglasio njihove razloge. Očigledno iz etičkih pobuda. Reakcija Zapada na rusku inicijativu je dovoljno prozirna, - smatra Andrej Volodin, rukovodilac Centra orijentalistike Diplomatske akademije Ministarstva inostranih poslova Rusije.

- Trenutno SAD i njihovi mlađi saveznici – Francuska i Velika Britanija – uvode u zabludu svetsku zajednicu. A zatim će svetska zajednica iznenada otkriti, da su je uveli u zabludu, i počeće naglo buđenje. Zato je potrebno nastavljati napore usmerene na regulisanje sirijskog konflikta, što i rade diplomate Rusije, Kine i njihovi najbliži saveznici.

Zapad nije odgovorio na inicijativu Rusije da se po naredni put izvrši pritisak na obe strane sirijskog sukoba iz razloga što u Siriji on vodi svoju igru. On pojačava vojnu podršku opozicije u cilju obaranja legalne vlasti u Siriji. Ove nedelje je državni sekretar SAD Hilari Klinton faktički pokušala da skrpi novu antisirijsku koaliciju uz učešće Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Turske. Gerilci će za obaranje režima Bašara Asada dobiti iz inostranstva naoružanje, municiju, sredstva za vezu, obaveštajnu informaciju. Biće prebačene nove grupe plaćenika. Pre godinu dana isti postupak je preduzet tokom obaranja libijskog vođe Moamera Gadafija, izjavio je ekspert Instituta orijentalistike RAN Boris Dolgov.

- To je otvorena usmerenost na ponavljanje libijskog scenarija. Uzgred, nedavno je Klinton govorila i o mogućnosti uvođenja zone zabrane za zavazdušne letove. A to je faktički poziv na vojno mešanje u unutrašnje stvarije Sirije. Zabranjena zona – to je uništavanje sistema PVO, bombardovanje iz vazduha, upotreba krstarećih raketa. To je vojna intervencija u Siriju. Ona može biti preduzeta samo van UN, pošto su Rusija i Kina tri puta naložili veto na rezoluciju Saveta bezbednosti koja otvara put libijskom scenariju rešavanja sirijske krize.

Stranim plaćenicima, koji pomažu naoružanoj sirijskoj opoziciji u obaranju Bašara Asada ove nedelje su se pridružile dva poznata komandanta iz Libije. Oni su predvodili jurišne odrede prilikom zauzimanja predsedničke rezidencije Moamara Gadafija u Tripoliju. Sa njima su stiglisnajperisti i plaćenici, koji su osposobljeni za korišćenje teškog naoružanja i mobilnih sredstava PVO. U petak je TV kanal „Al-Arabija“pozivajući se na izvor u SAD javio, da je sirijska opozicija dobila 14 mobilnih zenitno-raketnih sistema „Stinger“. Oni su prebačeni iz Turske. Pritom finansiranje, najverovatnije, vodi poreklo iz Saudijske Arabije. Eksperat sankt-peterburgskog Centra za proučavanje Bliskog Istoka Aleksandar Sotničenko upozorava:

- Konstantna i ogromna finansijska ulaganja u sirijsku opoziciju prouzrokovaće na kraju da će Bašar Asad biti prinuđen da napusti svoje mesto. Ali će se tada Sirija definitivno pretvoriti u zonu oružanih sukoba, tamo će početi pravi građanski rat.

Međutim scenario spoljne vojne intervencije radi rešavanja sirijske krize nije dobio dovoljnu podršku na samitu Oragnizacije islamskog jedinstva u saudijskoj Meki. To nije nikakvo iznenađenje, - smatra eksperat Instituta strateških procena i analiza Sergej Demidenko:

- Saudijska Arabija i Katar su shvatili da Zapad neće vojno intervenisati. U svakom slučaju do predsedničkih izbora u SAD. Oni i dalje moraju da se pretvaraju da zajedno sa celom svetskom zajednicom ne prihvataju scenario vojnog mešanja. Dok u stvarnosti, njihovo delovanje na sirijskom pravcu svedoči o suprotnom.

U petak dužnost predstavnika UN i Arapske lige za regulisanje konflikta u Siriji Kofi Anana je preuzeo alžirski diplomata Lahdar Brahimi. U Moskvi računaju na to, da će se on priključiti i radu „Grupe za delovanje“ za Siriju.

Konstantin Garibov,

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž: «Golos Rossii»    
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.