Šmit u UN: Ključna imenovanja u FBiH nisu izvršena; Kina i Rusija: Biranje strana neće pomoći pomirenju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2022, 17:14

Šmit u UN: Ključna imenovanja u FBiH nisu izvršena; Kina i Rusija: Biranje strana neće pomoći pomirenju

Uprkos protivljenju ambasadora Rusije i Kine u nemački diplomata Kristijan Šmit, koji je mimo procedure imenovan za visokog predstavnika u BiH, pozvan je da se obrati na sednici Saveta bezbednosti UN o stanju u BiH. Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja izjavio je u Njujroku da je za Rusiju mesto visokog predstavnika u BiH i dalje upražnjeno, te da nema osnove za pozivanje Kristijana Šmita na današnju sednicu Saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bezbjednosti, jer se time podriva autoritet tog tela UN.

On je na početku današnje sednice Saveta bezbednosti na kojoj se razmatra situacija u BiH ocenio da je cinično ponašanje zapadnih sila koje postavljaju visokog predstavnika bez saglasnosti ovog tela UN.

Govoreći o imenovanju visokog predstavnika u BiH, Nebenzja je naglasio da za to postoji praksa poslednjih 25 godina.

Kineski ambasador u UN Geng Šuang podsetio je da imenovanje Šmita nije podržano, te da nije prikladno da se nemački političar obraća Savetu bezbednosti UN u kapacitetu visokog predstavnika, prenela je RTRS.

Predsedavajuća sastanku Linda Tomas Grinfild je nakon izlaganja Nebenzje i Genga pozvala Šmita da učestvuje na sastanku, koji se posle toga obratio Savetu bezbednosti UN.

Opstrukcije bošnjačkog političkog korpusa, uključujući i Stalnu misiju BiH pri UN urodili su plodom i predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija onemogućen je da se obrati na sednici Saveta bezbednosti UN, potvrđeno je za RTRS iz njegovog kabineta.

Šmit: Insistiranje na originalnom Dejtonu nepoštovanje Ustava

Visoki predstavnik Kristijan Šmit smatra da fraza "originalni Dejton" koju često koriste u Republici Srpskoj otkriva nepoštovanje Ustava, prenosi RTRS.

Šmit je na današnjoj sednici Saveta bezbednosti o stanju u BiH rekao da se promene ustavnog poretka ne mogu činiti jednostrano, nego samo u parlamentu.

Kaže da odluke Ustavnog suda BiH i dejtonski principi moraju da se poštuju i dodaje da pretnje ustavnom poretku u BiH dolaze iz Republike Srpske, ali da ima i opasnih izazova iz drugih delova zemlje.

Nemački diplomata tvrdi da je više puta pozivao na razgovore o ustavnom sistemu, ali da nije dobio nikakav odgovor iz Republike Srpske, te navodi da Srpska usvaja zakone koji mogu ugroziti ustavni osnov BiH.

"Ovi pokušaji mogu biti zaustavljeni uz pomoć međunarodne zajednice. Vodeća partija u Republici Srpskoj poziva na mirno razdruživanje u BiH i zakonski definiše Republiku Srpsku kao nezavisnu unutar dejtonske BiH", rekao je Šmit navodeći da je mirno razdruživanje nemoguće na Zapadnom Balkanu.

Upozorio je na to da se skoro 30 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini ponovo špekuliše o ratu, prenosi Klix.ba.

Bosnu i Hercegovinu je nazvao državom traumatizovanom ratom i napomenuo da je agresija Rusije na Ukrajinu podsetnik da rat na evropskom kontinentu u 21. veku nije nemoguć.

Tokom Šmitovog obraćanja predstavnici Ruske Federacije i Kine ponovili su da je on nelegalni visoki predstavnik, dok predsedavajućem Saveta ministara Zoranu Tegeltiji nije bilo omogućeno da se obrati na sednici Saveta bezbednosti UN.

Ključna imenovanja u FBiH nisu izvršena

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit danas se u obraćanju Savetu bezbednosti UN osvrnuo i na dešavanja u Federaciji BiH, najviše na propale izmene Izbornog zakona BiH, podsetivši na blokadu formiranja nove vlade ovog entiteta i naglasio da se opšti izbori u tekućoj godini moraju održati po planu.

Objasnio je kako su, suprotno svim demokratskim načelima, vlasti u FBiH dočekale nove izbore bez implementacije rezultata onih prošlih i formiranja nove vlade, prenosi N1 BiH.

“Ključna imenovanja u FBiH nisu izvršena, kao što je imenovanje sudija u Vrhovni sud. To je vezano za pregovore o izmenama Izbornog zakona između bošnjačke SDA i hrvatskog HDZ, gde je HDZ koristio imenovanja kao adut za pregovaranja. Takođe, federalne vlasti nisu ažurirale postojeće zakone kako bi bile u skladu sa odlukama Ustavnog suda”, naveo je Šmit.

On je naglasio da će se opšti izbori ove godine održati prema planu, u oktobru, kao što su se održali i 2018. godine.

“Održavanje izbora je obavezno. Pozivam sve političke stranke da postupaju dostojanstveno. Ja ću sa njima nastaviti razgovore kao i sa liderima Hrvatske, Srbije, ali i Mađarske. Svi oni imaju uticajnu ulogu u održavanju konstruktivnog dijaloga”, naveo je Šmit, prenosi N1 BiH.

Kina: Biranje strana u BiH neće pomoći pomirenju

Biranje strana u BiH neće pomoći u pomirenju i rešavanju nesuglasica između naroda u toj zemlji, izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji u BiH zamenik stalnog predstavnika Kine u UN Geng Šuang.

Geng je rekao da uvođenje proizvoljnih sankcija koje nemaju osnovu u međunarodnom pravu mogu da pogoršaju tenzije i dodatno zakomplikuju ionako tešku situaciju, prenosi RTRS.

Prema njegovim rečima, "sistem visokog predstavnika i Bonska ovlaštenja su poseban aranžman posebnog razdoblja, iz perspektive održavanja mira i stabilnosti".

Geng je naglasio da je situacija u BiH i dalje u dubokom zastoju i da postoje neslaganja strana u vezi sa važnim pitanjima upravljanja na nivou BiH.

"Kina napominje da su se sve strane u BiH, uključujući Republiku Srpsku, obavezale da poštuju nacionalni suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet. Stav Kine o BiH je dosledan i jasan, uz poštovanje suverenosti, nezavisnosti, nacionalnog jedinstva i teritorijalnog integriteta BiH, izbor naroda za budućnost zemlje", istakao je Geng.

On je napomenuo da Kina ohrabruje sve strane da se aktivno uključe u konstruktivni dijalog i saradnju sa ciljem pomirenja u BiH.

Kineski ambasador izrazio je nadu da će EUFOR nastaviti sa konstruktivnom ulogom održavanja mira i stabilnosti, kao i da će pomagati BiH u uklanjanju mina i borbi protiv terorizma.

Geng je dodao da međunarodna zajednica mora da pomogne ekonomskom i oporavku BiH od posledica pandemije kovida 19, prenosi RTRS.

Rusija: Bošnjaci zagovaraju centralizaciju BiH

Predstavnici Rusije poručili su danas na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji u BiH, da Rusija smatra da Bošnjaci zagovaraju centralizaciju BiH, da situacija u Ukrajini nema nikakve veze s onom u BiH i da Dejtonski sporazum nema alternativu.

"Zabrinuti smo zbog centralizacije zemlje koju zagovara jedna od etničkih grupa, Bošnjaci", naveli su predstavnici Rusije, prenosi Klix.ba.

Optužili su Zapadne zemlje da narušavaju Dejtonski sporazum i istakli da "žale" što predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA), koji će se obratiti na sednici, nije stavove usaglasio s ostalim članovima Predsedništva, poručivši mu da to nalaže "protokol", prenosi sarajevski portal.

"To je degradacija dijaloga i destabilizuje situaciju. Odgovornost za ovo stanje je na onima koji spolja pokušavaju da preoblikuju Dejtonski sporazum", naveli su predstavnici Rusije.

Oni su se u Savetu bezbednosti UN osvrnuli i na izveštaj njihovog ambasadora u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova.

"I kako je naš ambasador u Sarajevu naveo u izveštaju, situacija u Ukrajini nema nikakve veze sa situacijom u Bosni i Hercegovini", naglašeno je u obraćanju ruske delegacije.

Oni su pozvali da se pročita i izveštaj Republike Srpske o stanju u Bosni i Hercegovini i poručili da je Dejtonski sporazum "relevantan, da je dao rezultate i da za njega ne postoji alternativa", kao i da bi njegovo narušavanje imalo posledice na celi Balkan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.