Smanjenje isporuke ruskog gasa: Ljubav za ljubav, sir za pare

Izvor: Radio 021, 01.Nov.2014, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjenje isporuke ruskog gasa: Ljubav za ljubav, sir za pare

Odluka Rusije da smanji isporuke gasa za 28 odsto zbog toga što je Srbija odbila da se obaveže da će država vratiti dug od 200 miliona dolara do marta meseca sledeće godine biće jedan od krunskih dokaza za domaće javno mnjenje da i za Ruse važi ljubav za ljubav, sir za pare, ocenjuje Ivo Visković, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj.

Na pitanje da li je predsednik Rusije Vladimir Putin zauzeo ovako tvrd stav prema Srbiji jer je očekivao veću privrženost i svrstavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u jeku sukoba na relaciji Rusija - EU - Amerika, Visković kaže: "Svako očekivanje da Srbija bude više naklonjena Rusiji je u domenu naučne fantastike jer više od ovoga ne možemo, a da jako ne naškodimo odnosima sa evropskim partnerima".

"EU je već na ivici strpljenja zbog odnosa Srbije i Rusije i odbijanja da Srbija uskladi svoju spoljnu politiku sa evropskom, odnosno uvede sankcije Rusiji. Kada bismo izlazili još više u susret Rusiji, to bi bio povod za akcije koje nama i te kako mogu da štete. Dakle, ni rusko rukovodstvo ne bi moglo da očekuje da se ponašamo blagonaklonije prema njima", ističe Visković za Danas.

On napominje da Rusija gleda isključivo svoje interese. "Postoje simpatije po verskoj, kulturnoj, ideološkoj osnovi, ali to sve nema nikakav značaj u odnosu na čist interes. U tom smislu, Rusija je očekivala da će se Srbija ponašati na način koji Rusiji odgovara, imajući u vidu totalnu zavisnost od ruskog gasa. Ona, pritom, ne vodi računa što se Srbija nalazi u teškoj situaciji i da ne može da plati taj dug", navodi Visković.

Prema njegovim rečima, Putin je možda potegao pitanje duga da bi mogao Zapadu da kaže da se ponaša principijelno kada pritiska Ukrajinu da plati dug.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Antić: Moliću Ruse da nam vrate gas

Izvor: Blic, 01.Nov.2014

Razlog za smanjenje isporuke gasa Srbiji za trećinu je to što je „Gasprom“ smanjio isporuke gasa iostalim zemljama na ukrajinskoj trasi tranzita...Ovako ministar Aleksandar Antić za „Blic“ objašnjava zašto poslednjih sedam dana u Srbiju umesto 4,5 miliona kubika gasa dnevno iz Rusije stiže...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.