Selaković: Rusija ostaje naš strateški partner

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2020, 16:55

Selaković: Rusija ostaje naš strateški partner

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom i poručio da je Srbija čvrsto opredeljena za dalji razvoj političkih odnosa sa Rusijom i to na temeljima strateškog partnerstva i spremnosti obe strane za njihovo produbljivanje u svim oblastima.

Selaković je naveo da je Srbija zadovoljna postojećim intenzitetom susreta na visokom i najvišem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nivou i izrazio nadu da će u skorije vreme Beograd imati priliku da ugosti predsednika Rusije Vladimira Putina, za kojeg kaže da je veliki prijatelj srpskog naroda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Selaković ocenjuje da su posete predsednika Putina uvek od istorijskog značaja za Srbiju i dodaje da njegov odnos prijateljstva i poverenja sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u velikoj meri doprinosi tome da su odnosi dveju zemalja na najvišem nivou.

Selaković se zahvalio Rusiji i zbog blagovremene i velikodušne pomoći u borbi protiv virusa korona, kao i na spremnosti da pruži materijalno-tehničku podršku Srbiji u vidu test-sistema i reagenasa za dijagnostiku.

Srbija je Rusiji, prema rečima ministra Selakovića, zahvalna i na čvrstoj i doslednoj podršci našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu i naporima da pitanje Kosova i Metohije rešimo dijalogom, odnosno mirnim i diplomatskim sredstvima.

"Visoko cenimo poziciju Rusije da će u dijalogu Beograda i Prištine podržati dogovor koji je u skladu sa interesima Republike Srbije", naglasio je ministar.

Selaković je dodao da Srbija pridaje izuzetan značaj unapređenju ekonomskih odnosa sa Rusijom, koja je za našu zemlju veoma važan ekonomski partner, kako zbog razvijene spoljnotrgovinske razmene, tako i zbog investicija ruskih kompanija u srpsku privredu.

Ruska Federacija je, kako je podsetio, u 2019. bila treći spoljnotrgovinski partner Srbije, a robna razmena dve zemlje u prošloj godini povećana je na nivo od 3,5 milijarde dolara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Selaković: Srbija za produbljivanje odnosa sa Britanijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2020, 14:28

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas sa ministarkom za evropsko susedstvo i Amerike u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije, Vendi Morton, i istakao da je Srbija zainteresovana za produbljivanje bilateralnih odnosa i saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom...Šef diplomatije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.