Saradnja sa Rusijom u oblasti životne sredine, u planu Memorandum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2019, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja sa Rusijom u oblasti životne sredine, u planu Memorandum

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan primio je danas ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka, sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine.

Na sastanku je dogovoreno da se pristupi izradi Memoranduma o razumevanju Srbije i Ruske Federacije u oblasti zaštite životne sredine i njegovom potpisivanju, kao osnove za buduće zajedničke projekte, razmenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naučno-tehnoloških znanja i druge vidove praktične saradnje.

Trivan je rekao da su bliskost dva naroda i visok nivo odnosa dve zemlje dobar osnov za jačanje saradnje Srbije i Rusije u oblasti zaštite životne sredine.

On je, takođe, izrazio zahvalnost Rusiji na principijelnom stavu i podršci u pronalaženju kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju.

Trivan je ukazao da je ekologija danas opšteznačajna za sveukupno stanje društva, za prosperitet i bezbednost u nacionalnim i globalnim okvirima.

On je napomenuo da je zatečeno nezadovoljavajuće stanje životne sredine u Srbiji bilo motiv i podstrek da Ministarstvo pokrene i započne rešavanja brojnih pitanja, uz logiku da se izbegnu greške drugih zemalja koje su prošle sličnim putem razvoja, i primenjuju novije tehnologije koje će pomoći da se potrebno vreme za dostizanje savremenih ekoloških standarda skrati bar za deceniju.

Srbija i Rusija u ovoj oblasti žele tesno da sarađuju, a mogućnosti za konkretizaciju ove saradnje su brojne, istakao je Trivan, navodi se u saopštenju MInistarstva.

Zaštita životne sredine u Srbiji podrazumeva brojne izazove, ali istovremeno predstavlja veliki prostor za projekte i ulaganja zainteresovanih investitora.

Kako je ministar naglasio, investicije u infrastrukturu su prvenstveno pitanje u ovoj oblasti u Srbiji, gde je već spremno oko 30 projekata koji mogu ući u investiranje.

Velike su mogućnosti za širenje okvira buduće saradnje sa zemljom koju odlikuju izvanredne prirodne vrednosti, naučno-tehnološka znanja na kojima se danas temelji ekološki napredak i brojni drugi potencijali, naglasio je Trivan.

Ministar je predložio da se u narednom periodu saradnja dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine sa deklarativnog, premesti na praktični plan i izrazi kroz konkretne inicijative i akcije.

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko izrazio je zadovoljstvo zbog velikih mogućnosti i obostrane spremnosti za proširenje saradnje dve zemlje po pitanjima zaštite životne sredine, i naglasio značaj ekologije za sveukupni prosperitet.

Njegova ekselencija Bocan-Harčenko izrazio je podršku međunarodnim aktivnostima Srbije na jačanju globalnih inicijativa i akcija u borbi za očuvanje Planete.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Trivan: Brojne mogućnosti za saradnju sa Rusijom u oblasti ekologije

Izvor: RTS, 30.Avg.2019

Na sastanku ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana i ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka dogovoreno je da se pristupi izradi Memoranduma o razumevanju dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine. . Goran...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.