Izvor: JUGpress.com, 09.Jun.2021, 17:29

Rusko-srpski centar jedan od najvažnijih projekata Rusije u Nišu

NIŠ

Aleksandar Bocan Harčenko, izvanredni i opunomoćeni ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji tokom boravka u Nišu sreo se i sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski. Tokom susreta bilo je reči o radu Rusko-Srpskog centra za humanitarnu pomoć, ali i o saradnji na svim poljima uključujući i kulturu.

                           “Niš je u potpunosti i u velikoj meri uključen u bilateralnu saradnju između  Rusije i Srbije, pre >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << svega zbog toga što je Niš sedište ili centar  jednog  od najvažnijih projekata u našim odnosima pri čemu mislim na Rusko-Srpski humanitarni centar. Danas je veoma važan dan za Centar  obzirom na konferenciju koja je posvećena odupiranju seizmačke opasnosti i to pokazuje još jednom da  Centar ima samo humanitranu svrhu kako u ovom regionu tako i u celoj Srbiji pa i šire. ”, istako je Aleksandar Bocan Harčenko.

                             On je istako veliku zahvalnost u svoje i ime  pretpostavljenih u Moskvi, Vlade Ruske Federacije, Ministarstva inostranih poslova  i Ministarstva za vanredne situacije  zbog pomoći koju lokalna vlast u Nišu pruža Centru i njegovim delatnostima.

                             Bilo je reči i o ekonomskim, privrednim, projektima. Ruski ambasador je pomenuo mogućnost dolaska ruske kompanije koja bi gradila železničku prugu što otvara mogućnosti za nova radna mesta.

                              “ Imala sam danas prileke da razgovaram sa ambasadorom da zajedno radimo na tome da se što više avionskih  linija uspostavi posle pandemije iz Niša ka Rusiji i da turisti koji žele da posete Srbiju dolaze i u Niš da  osete naše gostoprimstvo i pokažemo im naše banje u  okolini Niša na maksimalno 80 kilometara udaljenosti,  kako bi smo i kroz turizam povezali ovaj deo Srbije sa Rusijom”, kazala je Dragana Sotirovski.

                               Istakla je i da je bilo reči o tome da se Niš i privredno otvori prema Rusiji jer ima šta da ponudi ruskom tržištu.

                                 Kako da lokalna samouprava pomogne  rad  postojećeg Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i očuvanje spomenika koji se odnose na zajedničku istoriju dva naroda,takodje je bila tema razgovora.Pomenuto je i da je turistička organizacija Niša,mesto pogibije  ruskog pukovnika Rajevskog,uvrstila u turističku ponudu grada, i da je u toku rekonstrukcija prostora ispred logora na Crvenom Krstu,gde se inače nalazi spomenik poginulim sovjetskim vojnicima.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.