Izvor: RTS, 30.Jan.2022, 05:31

Ruski znak dobre volje prema Irskoj, promenjena lokacija pomorske vežbe

Rusija neće naredne nedelje održati pomorske vežbe u međunarodnim vodama u Irskom moru, nakon što je irska vlada zatražila da se promeni lokacija, potvrdio je ruski ambasador u Dablinu.
Dablin je prošle nedelje obavešten da će Rusija vežbe održati 240 kilometara od jugozapadne obale Irske, u okviru ekskluzivne ekomonske zone te zemlje, ali ne i u njenim teritorijalnim vodama. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << To znači da je održavanje vežbe u skladu s međunarodnim pravom.

Ipak, irski ministar spoljnih poslova Sajmon Kovenej rekao je da održavanje vežbe na toj lokaciji nije dobrodošlo, s obzirom na strah SAD i zapadnih saveznika da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu.
Rusija, koja negira da planira bilo kakvu invaziju, odlučila je da, ipak, promeni lokaciju vežbe "kao znak dobre volje" prema Dablinu i irskim pecarošima, naveo je u saopštenju ambasador Rusije Juri Filatov.
Šef irske diplomatije naveo je na Tviteru da pozdravlja odgovor Rusije.
Irski pecaroši su, inače, u znak protesta rekli da planiraju da pecaju blizu lokacije na kojoj je trebalo da se održi vežba.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.