Ruska ambasada: Aleksandrović da diskutuje sa izvorima iz Hrvatske

Izvor: RTS, 20.Apr.2017, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska ambasada: Aleksandrović da diskutuje sa izvorima iz Hrvatske

Ambasada Rusije reagovala je na izjavu ukrajinskog ambasadora u Srbiji, na temu iz koje su zemlje sredinom devedesetih u Hrvatskoj nelegalno isporučeni delovi raketnog sistema S-300, sugerišući mu da tu diskusiju nastavi sa visokorangiranim hrvatskim izvorima, koji su svojevremeno objavili tu informaciju.
"Što se tiče njegove tvrdnje da su ruski helikopteri, proizvedeni i isporučeni Hrvatskoj 2007. i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 2008. godine, tobože bili korišćeni u ratnim dejstvima petnaest godina ranije - pa, takvo je 'putovanje u vremenu' moguće samo u fantazijama poštovanog ambasadora", navodi se u saopštenju ruske ambasade.

Ambasada navodi u saopštenju dostavljenom medijima da su te isporuke izvršene u okviru bilateralnog sporazuma o regulisanju sovjetskog klirinškog duga u odnosu na bivšu Jugoslaviju, o čemu se detaljno izveštavalo preko zvaničnih kanala i medija.
Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrović negirao je, naime, juče da je njegova zemlja isporučivala raketne sisteme S-300 u Hrvatskoj, rekavši da mu je "zanimljiva" izjava koju je u tom smislu Tanjugu dao ruski ambasdor Aleksandar Čepurin.
"Bilo mi je zanimljivo da pročitam o pokušajima ambasadora Rusije da odbaci optužbe na račun Rusije u isporukama raketskih sistema S-300 u Hrvatsku 1995. godine uz kršenje embarga OUN. Pri tome, autor izjave optužuje Ukrajinu, pozivajući se na tako ozbiljne izvore kao što je 'internet' i 'Vikiliks', a pominje čak i nekog 'ruskog medveda' ", naveo je Aleksandrović u izjavi dostavljenoj medijima.
Prema njegovim rečima, isporuke naoružanja različitih kategorija za sve zemlje sveta mogu se videti u informaciji o trgovini oružjem i registru konvencionalnog naoružanja objavljenom na sajtu UN, a na tom spisku, kako navodi, nije navedeno da je Rusija ili Ukrajina postavljala tokom poslednjih 25 godine sisteme S-300 Hrvatskoj.
Pri tome, navodi se da je Ukrajina dostavila Hrvatskoj pet aviona, a Rusija - 10 helikoptera, kaže Aleksandrović, a tu informaciju, kako dodaje, potvrđuje i Stokholmski institut za istraživanja međunarodnog mira.
Taj Institut navodi pošiljke pet aviona "mig-21 bis" iz Ukrajine u Hrvatsku iz 2013 -2014. godine i slanju 10 transportnih helikoptera Mi-8MT i Mi-171Sh, uključujući i one za borbene akcije 1992 -1993. godine što je, kako ističe ukrajinski ambasador, kršenje embarga UN.
Tvrdi da se informacija o ovome pojavljuje u nacionalnim izveštajima Rusije tek 2007. i 2008. godine zato što je čitava uplata za njih stigla tek u tom periodu.
"Zanimljivo je da u zvaničnoj izjavi Ministarstva spoljnih poslova Rusije o postavkama sistema S-300 u Hrvatsku nema optužbi na račun Ukrajine. Možda ne bi bilo loše onda da gospodin Čepurin nekako usaglasi poziciju i stavove iz svojih izjava sa Moskvom," kaže na kraju Aleksandrović.
Ruski ambasador Aleksandar Čepurin je u izjavi Tanjugu 17. aprila rekao da su spinovanja o navodnim isporukama Hrvatskoj raketnih sistema S-300 iz Rusije "laž i provokacija" s ciljem da se nanese šteta Srbiji i njenom prijateljstvu s Rusijom.
"Predstavnici hrvatske vlade više puta su javno priznavali da je to naoružanje stiglo iz Ukrajine. Da nije spremno za upotrebu. Da su prevareni. Kasnije su delovi ovog sistema otišli u jednu treću zemlju. Pogledajte internet. Pogledajte Vikiliks", rekao je Čepurin.
On kaže da je svima poznato ko je u međunacionalnim sukobima preopterećenom regionu Hrvatsku obilno snadbevao naoružanjem i ko su bili sponzori raspada Jugoslavije, a da sada neko pokušava da izvrne situaciju naopako.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

„Hrvatska je mogla samo 'putovanjem kroz vreme' da koristi rusko oružje“

Izvor: RuskaRec.ru, 20.Apr.2017

„Bilo mi je zanimljivo da pročitam o pokušajima ambasadora Rusije da odbaci optužbe na račun Rusije u postavkama raketnih sistema S-300 u Hrvatsku 1995. godine uz kršenje embarga OUN. Pri tome, autor izjave optužuje Ukrajinu, pozivajući se na tako ozbiljne izvore kao što je internet i Vikiliks,...

Nastavak na RuskaRec.ru...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.