Rusi dobili zeleno svjetlo za iskopavanje zlata u Venecueli

Izvor: Capital.ba, 26.Dec.2018, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi dobili zeleno svjetlo za iskopavanje zlata u Venecueli

KARAKAS, Venecuelanske vlasti ponudile su ruskim kompanijama da učestvuju u istraživanju zlata i njegovoj eksploataciji u toj zemlji. To je rekao ruski ambasador u Venecueli Vladimir Zaemski. “Što se tiče učešća Rusije u rudarenju zlata ili drugim rudarskim projektima, Venecuela je napravila širok spektar zanimljivih prijedloga koje trenutno razmatraju zaiteresovani ruski operateri”, rekao je ambasador. Zaemski je >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << dodao da je Karakas duboko zainteresovan za saradnju sa Rusijom u sektoru istraživanja čvrstih resursa koji se mogu ekstrahovati, uključujući zlato, dijamante i koltan, koji se koristi za vađenje elemenata kao što su niobijum i tantal. Osim dokazanih naftnih ležišta, koji se smatraju najbogatijim na svijetu, Venecuela je bogata i prirodnim resursima kao što su dijamanti, zlato, željezna ruda, aluminijum, boksit, prirodni gas. Prema izvještaju Svjetskog savjeta za zlato objavljenom u junu, Venecuela ima 150 tona zlatnih rezervi. Međutim, trenutna ekonomska kriza i američke sankcije primorale su Venecuelu da se osloni na pomoć drugih zemalja. Ranije ove godine, Vašington je zabranio američkim preduzećima i pojedincima da rade sa entitetima i ljudima koji su uključeni u prodaju zlata iz Venecuele. U decembru, Karakas i Moskva potpisali su ugovor o ulaganju od 5 milijardi dolara za povećanje proizvodnje nafte u Venecueli za jedan milion barela dnevno. Prema Zaemskom, države takođe razgovaraju o mogućnosti saradnje na ruskom globalnom navigacionom satelitskom sistemu (GLONASS), koji vodi ruska snaga za vazduhoplovnu odbranu i trenutno je drugi alternativni navigacioni sistem koji je u upotrebi. Nezavisne novine  

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Rusi dobili zeleno svjetlo za iskopavanje zlata u Venecueli

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Dec.2018

Venecuelanske vlasti ponudile su ruskim kompanijama da učestvuju u istraživanju zlata i njegovoj eksploataciji u toj zemlji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.